Előadás

2024.04.19. 17:02

Holokauszt 80 emlékestet tartottak Hercegszántón – galériával

Csütörtök este a hercegszántói művelődési házban emlékest volt.

Tölgyesi Gábor

Varga Gábor polgármester üdvözölte a jelenlévőket.

Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor, kunszentmiklósi tanár
Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor, kunszentmiklósi tanár tartott előadást
Fotó: Tölgyesi Gábor

– Ma egy olyan közösségről emlékezünk meg és véssük kőbe emléküket az utókor számára, kiknek csak egy bűnük volt, hogy zsidó vallásúak voltak. Akiknek helyi jelenét és jövőjét egy tollvonással eltörölték. 1944-ben 55 izraelita vallású személy szerepelt a településünk nyilvántartásban. A zsidó rendeletek hatására április 22-én Hercegszántón mind a 4 zsidó üzletet lefoglalták és bezárták. Elkészítették a zsidónak minősített személyek listáját majd május 13-án a bácsalmási gettóba juttatták  őket. Mintegy 11 család sorsa pecsételődött meg ekkor. Bácsalmásról 1944. június 26-án marhavagonokban deportálták őket Auschwitz és Strasshow táborába. Tiszteletünket a helyi zsidó temetőben elhelyezendő emléktáblával is meg kívánjuk őrizni – mondta többek között Varga Gábor.

Az est vendége Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor, kunszentmiklósi tanár volt.

Előadásában emléket állított Radnóti Miklósnak és a bori háromezer-kettőszáz munkaszolgálatosnak, akiket  elnyelt a múlt árnya.

Mint mondta tragédiájuk erőt és felelősséget ad a ma emberének: a béke tünékeny, dolgoznunk  és cselekednünk kell megőrzésére!

Az előadó összeállításában egy megható, megindító, őszinte  történet elevenedett meg egy fiatalemberről, aki a versei által ember
tudott maradni az embertelenségben. Lelki és fizikai utazás Bortól Abdáig, mában ható gondolatok a hazaszeretetről, meg nem alkuvásról, szerelemről, küzdeni tudásról, élni akarásról.

A műsorban, több más vers mellett, megelevenedtek a Hetedik ecloga, a Levél a hitveshez, az A la recherche, valamint a négy Razglednica sorai.

A versvándor 2019 őszén gyalogosan járta végig az erőltetett menet 850 kilométerét.  A szabadkai Pannon RTV munkatársai " Radnóti nyomában " címmel hatvan perces dokumentumfilmet készítettek útjáról.

Az előadás végén a hercegszántói érdeklődők erről az útról is láttak, hallottak egy rövid, képes élménybeszámolót. Érdemes megjegyezni azt, hogy a " Radnóti nyomában " című film 2020-ban a Duna Televízió által meghirdetett Nemzetközi Televíziós és  Rádiós Szemlén megosztott első díjat kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában