Szeremle/Bátmonostor

2024.03.12. 13:50

Lezárult a 3,5 milliárdos szennyvíz-elvezetési projekt

A Széchenyi 2020 program keretében Bátmonostor Községi Önkormányzat és Szeremle Községi Önkormányzat 3,527 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a „Szeremle szennyvíz-elvezetési agglomeráció szennyvízelvezetése és -tisztítása” elnevezésű, Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében.

Márton Anna

A beruházás összesen 3,919 milliárd forintból valósul meg, amit 90 százalékban az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszíroz. A projekt támogatási összegéből Bátmonostor Községi Önkormányzat és Szeremle Községi Önkormányzat részesül az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciumi vezetésével. A beruházás célja volt, hogy a jelenleg csatornázatlan Bátmonostor és Szeremle településeken a szennyvízelvezetés és -kezelés korszerű módon, a környezet minimális terhelésével megoldott legyen.

Engineer,Take,Water,From,Wastewater,Treatment,Pond,To,Check,The
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

Az érintett településeken a szennyvízelhelyezés közműpótló berendezések alkalmazásával történt. Ezek csekély arányban zárt szennyvíztárolók, a többségük viszont szikkasztó gödör, melyekből a szennyvíz nagy része a talajba szivárog, jelentősen terhelve ezzel a talajt, talajvizet.

A szennyvízgyűjtő és elvezető hálózat létesítése során a két településen 20 154 folyóméter gravitációs és 11 616 folyóméter nyomóvezeték épült. Ezen túlmenően Bátmonostor településen 718, Szeremle településen 597, azaz a két településen mindösszesen 1315 lakóingatlan bekötése történt meg a hálózatra.

A két településen összegyűjtött szennyvíz tisztítása a Szeremle település külterületén épülő új szennyvíztisztító telepen történt. Első lépésben a szennyvízből a mechanikai előtisztítás során a darabos szennyeződés és a homok került eltávolításra. A mechanikai tisztítást követően a szennyvíz a biológiai műtárgyba kerül, itt a szennyvíz biológiai tisztítása történt meg. A tisztított szennyvíz, melyre szigorú minőségi jellemzők kerültek előírásra, fertőtlenítést követően zárt vezetéken a Duna sodorvonalába kerül bevezetésre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában