2024.03.25. 20:17
Bor és szalámi versenyt rendeztek Kaskantyún
A napokban rendezték meg a Kaskantyú Hegyközség szervezésében és a kaskantyúi polgármesteri hivatal támogatásával a hagyományos bor és szalámi versenyt a polgármesteri hivatalban. A versenyen 39 bor versenyzett, amiből 23 fehér, 10 rozé és 6 vörösbor minta volt.
– A 16 szalámi tétel közül kettő fehér és 14 paprikás termék volt – közölte Filus János a hegyközség elnöke, aki a verseny fő szervezője volt.
A borbírálatot Dósa Sándor a Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke vezette és értékelte. Elmondta, hogy a bemutatott tételek szépek, jól kezeltek voltak, és tükrözték a jó évjárat hatását. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 13 aranyérem született.
Az aranyérmes borok közül a fehér kategória:
- Dr. Filus Erika Kövidinka 2023. évjáratú száraz,
- Supka Sándor Kövidinka 2023. évjáratú száraz,
- Torgyik József Irsai Olivér 2023. évjáratú száraz,
Különdíjas: ifj Kiss Tibor Generosa 2023. évjáratú száraz bora lett.
A szalámi bíráló bizottságot Turú Gyula helybéli termelő a bizottság elnöke vezette és értékelte. Jó volt az időpont a termékek kóstolására, mert az őszi-téli készítésű szalámik ízei már szépen összeértek, kellő képen kiszáradtak, szépen szeletelhetőek voltak – emelte ki az elnök. Mivel zömében paprikás szalámik voltak, a felhasznált paprika minősége döntően befolyásolta a végeredményt.
Végeredmény:
- Schnürlein József boróka ízesítésű fehér szalámija
- Vincze Gábor paprikás szalámija
- Nemes Sándor paprikás szalámija lett.
A verseny és az eredményhirdetés után a vacsora következett. A ragulevest Szegné Juli és unokája Szeg Szonja készítette, a birkapörköltet Kiss Tibor és ifj Turú Gyula főzte nagy szakértelemmel.
Az estét jó hangulatú beszélgetés, és természetesen a minták kóstolgatása zárta, minderről Filus János hegyközségi elnök tájékoztatta hírportálunkat.