Baon podcast

2024.02.08. 11:00

Székelyné Kőrösi Ilona: Muraközy János kiemelkedő személyisége Kecskemétnek – podcast

Székelyné Kőrösi Ilona kecskeméti történész, etnográfussal beszélgetetett Vízi Zalán szerkesztő-riporter a Hír FM kecskeméti adásában.

Orosz Fanni Flóra

Székelyné Kőrösi Ilona

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A beszélgetés apropóját a kecskeméti származású Muraközy János ügyvéd, festőművész, politikus születésének 200. évfordulója adta, melynek napja február 8. A történész egyúttal kiemelte, hogy a 2024-es év egy másik jeles évfordulót is hordoz magában: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára is emlékezünk. A két esemény szorosan kapcsolódik egymáshoz, ugyanis a 175 évvel ezelőtt kezdte meg működését az a gerilla csapat a szabadságharc oldalán, melynek kapitánya Muraközy János volt.  

De ki is volt valójában Muraközy János, a hírös város kiemelkedő személyisége? Ügyvéd, festőművész, szabadságharcos, nemzetőr, népfelkelő, de ezeken túl nagyon fontos szerepet töltött be a dualizmus kori Kecskemét gazdaságtörténetében, hiszen 1878-ban, egy fellendülő időszak kezdetén ő volt a város gazdasági tanácsnoka – mesélte Székelyné Kőrösi Ilona történész. 

Kecskemét kiemelkedő alakjáról további részletek és érdekességek derülnek ki az alábbi felvételen: 

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában