Tervek

2024.02.02. 06:50

Komoly fejlesztéseknek néz elébe idén a kerekegyházi önkormányzat

A tavalyi évben a város pénzügyi stabilitásának megőrzése volt a kerekegyházi önkormányzat legfontosabb feladata. Emellett számos beruházás megvalósult és többek között egy új Humánszolgáltató Központ építésének az előkészítését is elvégezték.

Gulyás Sándor

Csak tervszerű, felelős gazdálkodás biztosíthatja a folyamatos fejlődés alapjait és lehetőségét – vallja dr. Kelemen Márk polgármester

Fotó: Gulyás Sándor

A város fejlődése érdekében az elmúlt évben is számos beruházást sikerült előkészítenie és megvalósítania a kerekegyházi önkormányzatnak.  A fejlesztések részben a sikeres pályázatok eredményeképpen, másrészt önerőből valósultak meg.

– A belterületi utak fejlesztéseihez kapcsolódóan szilárd burkolattal ellátott autóparkolókat alakítottunk ki a bölcsődénél, az óvodánál és a tűzoltóság épületénél. A kisgyermekek nagyobb biztonsága érdekében elkészült a városközponti játszótér kerítése, ami teljes egészében körbeveszi a létesítményt és a kültéri fitneszparkot. A kivitelezést az önkormányzat megbízásából a Városgazdasági Nonprofit Kft. munkatársai végezték el. Befejeződött a Dózsa György és a Park utca szomszédságában fekvő, védett bemutatópark felújítása. A területen hetven konténeres fenyőt, harminc konténeres tiszafát telepítettünk. Elkészült a városi piac rekonstrukciója, a régiek helyett negyvennyolc új elárusító asztalt állítottunk fel, egyben megvalósult az épület tetőhéjazatának cseréje is. A felújítások költségeit önkormányzatunk biztosította – sorolta az elmúlt év fontosabb beruházásait dr. Kelemen Márk polgármester.

A pályázati sikereknek köszönhetően új, többfunkciós önjáró fűnyíró traktorral gazdagodott az önkormányzat, egy elektromos quaddal a polgárőrség, illetve egy kisbusszal a Humánszolgáltató Központ.

– A napokban kezdődött el a közösségi közlekedést szolgáló buszmegállók felújítása, illetve a teljes közvilágítás korszerűsítése.  Az új LED-es lámpatestek a jelenlegiekhez képest negyven százalékos energiafelvétellel működnek, így jelentős energia-megtakarítás érhető el a fejlesztés eredményeként. Idén lesznek még további út-, járda- és játszótér-felújítások is, de a legjelentősebb beruházásnak a Kerekegyháza és Térsége Feladatellátó Társulás által fenntartott Humánszolgáltató Központunk számára egy teljesen új épületegyüttes megépítése ígérkezik, amit a vármegyei Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) II. keretében szeretnénk megvalósítani. Az utcafronton található főépület és a telken található régi épület elbontását követően a helyükre egy négyszáz négyzetméteres épület kerül. Az új létesítmény akadálymentesített, üzemeltetése nagymértékben alternatív és megújuló energiaforrásokkal valósul meg – tette hozzá a városvezető.

A fejlesztés költségvetése 550 millió forint. A benyújtott pályázat formai ellenőrzése megtörtént, az elbírálás folyamatban van, és a támogatói döntésre remélhetőleg hamarosan sor kerül. Az önkormányzat a feltételes közbeszerzési eljárást lefolytatta, a kivitelezővel a szerződést megkötötte. Bízva a mielőbbi döntésben számításaink szerint az új épületegyüttes 2025. év elején nyithatja meg a kapuit.

Háromszázmillió forintot szánnak az iskola bővítésére

Előkészítés alatt áll az általános iskola bővítése is, amit szintén TOP-os forrásból kívánunk megvalósítani a fenntartóval közösen. A város a fejlesztéshez mintegy 300 millió forintot biztosít e pályázat keretében. Az új iskolaszárnyban nyolc tanterem kap helyet. A beruházás szükségszerűségét a növekvő lakosság és gyermeklétszám indokolja – emelte ki dr. Kelemen Márk polgármester.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában