XXVIII. Szentmiklósi Napok

2023.09.10. 13:50

Száznegyven bográcsban főtt az étel Kunszentmiklóson – galériával

Idén sem maradt el a Felső-Kiskunság legnagyobb gasztro-kulturális rendezvénye. A huszonnyolcadik Szentmiklósi Napok keretében tartották meg szombaton a hagyományos birkafőző versenyt, ahol mintegy száznegyvenen álltak bogrács mellé.

Gulyás Sándor

A tizenkét tagú zsűrinek nem kis fejtörést okozott, hogy kiválassza a legfinomabb ételeket

Fotó: Gulyás Sándor

Az idei Szentmiklósi Napok egyik fő attrakciója a huszadik országos birkafőző verseny volt, amelyre magánszemélyek, családok, cégek, civil csoportok egyaránt neveztek.

– Az idei esztendőben sokkal több volt a nevező, mint az előző esztendőben. Az ételek palettája is színesebb, a birka mellett megjelentek a hal, a marha, vaddisznó és baromfihúsból készült ínyencségek is. A zsűri a klasszikus ízeket kereste, hiszen nagyon fontos hagyományaink megőrzése – emelte ki Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.

A kiemelkedő jelentőséggel bíró gasztronómiai fesztiválon hazai és a határon túlról érkezett csapatok mérték össze tudományukat a városközpontban.

– A kezdetektől részt veszek a versenyen. A hagyományos ízeket részesítem előnyben. A jó birkapörkölt titka a minőségi alapanyag, illetve nem szabad túlfűszerezni az ételt – mondta el a nyolcvankét éves kunszentmiklósi Vörös László, aki unokájával állt a bogrács mögé.

A tizenöt éves kamasz első alkalommal mutatta meg szakácstudományát a nagy nyilvánosság előtt. A fiatalember felnőtteket meghazudtoló szorgalommal és lelkesedéssel fogott neki az étel elkészítésének.

– Szeretem a finom falatokat, ennek okán határoztam el, hogy magam is megpróbálkozom a főzéssel. A mesterfogásokat nagyapámtól lestem el. Rendészeti iskolába járok, a szakácskodást hobbi jelleggel űzöm – tette hozzá Palkó Tamás.

A főzőversenyen a környező települések önkormányzatainak csapatai is ringbe szálltak. A szabadszállásiak négy bográcsban főztek.

– Négy birkát vágtunk, és ezeket készítjük el szabadszállásiasan. Ételünk titka, hogy senki sem tud jobbat főzni mint, mi – fogalmazott humorosan Darabos József polgármester.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesület tagjaiból álló zsűri összességében elégedett volt a szakácsok teljesítményével. Az elkészült ételekben minden olyan alapanyag, fűszer megvolt, ami egy jó kunsági birkapörkölthöz szükséges.

– Azokat a klasszikus ízeket kaptuk vissza, amelyeket már megszokhattunk a korábbi évek során. A verseny színvonala egyre magasabb, ami jól lemérhető az ételek minőségében. Nagyon fontos, hogy itt a Felső-Kiskunságban megmaradjon a birkafőzés tudománya. Ezért volt öröm látni, hogy a gyermekek, a szülők és a nagyszülők is a bográcsok mellé álltak – emelte ki Rácz Túrkevei Lajos mesterszakács, a szakmai zsűri elnöke.

Három zsűri hosszú tanakodás után hozta meg döntését.

A társadalmi zsűri rangsora: 1. Szórádi Norbert, 2. Birge Jurba, 3. Kasza László, 4. Hosszú Gábor, 5. Sóbujtó Antal.  A hagyományőrző zsűri rangsora: 1. Szappanos Lukács Népdalkör, 2. Kánik Imre, 3. Dobos János, 4. Ifj. Vass Benedek, 5. Domján Zoltáné. A szakmai zsűri rangsora: 1. Jáger Ferenc, 2. Bőszény Dávid, 3. Zellei János , 4. Lengyel Dominik , 5. Csikósné Mészáros Judit.

Az ágyúszóval induló birkafőző verseny ideje alatt a Szalkszentmártoni Néptánc Együttes, a Felső-Kiskunsági Folk Közösség, a Szappanos Lukács Művészeti Iskola, a Szappanos Lukács Népdalkör és Fodor Eliz műsorát élvezhette a közönség.

Húsz éves a birkafőző fesztivál

Az első kunszentmiklósi birkafőző fesztivált Lesi Árpád polgármester és Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester szervezte meg húsz évvel ezelőtt. Kezdeményezésük nyitott fülekre talált, néhány évvel később már több mint százan neveztek be a megmérettetésre, ami ma már az ország egyik legjelentősebb birkafőző versenyévé nőtte ki magát.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában