Szolgálat

2023.08.18. 14:52

Bajai hallgatók is segítettek az árvízvédelmi munkákban Drávaszabolcson – galériával

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar mentőcsapata a napokban a Drávaszabolcsi védelmi szakaszon teljesíthetett árvízvédelmi szolgálatot. A bajai campus erős bázisa a vízügyi szolgálat utánpótlás nevelésének. A békeidős feladatokra való felkészítésen túl jelentős energiákat fordítanak a vízkárelhárítási teendők ismeretanyagának elsajátítására is.

Márton Anna

A Víztudományi Kar mentőcsapata a Drávaszabolcsi védelmi szakaszon teljesített árvízvédelmi szolgálatot

Fotó: Beküldött fotó

Dr. Bíró Tibor dékán telefonon jelezte Láng Istvánnak, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatójának, hogy segíteni szeretnék az árvízi védekezést a kollégákkal és a hallgatókkal. Ezt követően Bencs Zoltán, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója kijelölte a helyszínt, ahol segíteni tudják az árvízi védekezést.

− Nekünk ez azért fontos, mert azok a mérnök hallgatók, akik a jövő árvízvédeleméért, annak a megfelelő színvonalú végzéséért lesznek felelősek akár vezetőként, akár beosztottként lényeges, hogy minél hamarabb ilyen éles helyzeteket kihasználva részt vehessenek, gyakorlati tapasztalatot szerezhessenek. Ezek vissza nem térő alkalmak egy négyéves oktatási ciklusban. Ha tehát a képzési idő alatt akad egy ilyen szélsőséges vízrajzi helyzet, akkor ebben az esetben a gyakorlati kompetenciák növelése együtt jár azzal, hogy közben segítjük az ágazat munkáját, hiszen egy ilyenkor minden kézre szükség van. Összekötjük a gyakorlati hasznot a védekezéshez nyújtott támogatással − mondta a baon.hu-nak dr. Bíró Tibor dékán.

Nemzetközi szinten is egyedülálló gyakorlópályán szereztek tapasztalatot

A bajai oktatás gyakorlatorientáltságát emelte ki a dékán a továbbiakban, hangsúlyozta, hogy minden vízügyi kérdésben segítik az ágazat munkáját, többek között árvizek idején is. A vízügyi feladatok közül kiemelkedő szerepet tölt be a vízkárelhárítás, és azon belül az árvízvédelem. Éppen ezért a nemzetközi szinten is egyedülálló, múlt évben átadott, Szolnok közelében található Karcagi Gábor Árvízvédelmi Gyakorlópályán töltött gyakorlatot is beépítették az oktatásba.

A hallgatók egy emberként segítettek

A gyakorlópályát már megjárt, és árvízvédelem tantárgyból vizsgázott hallgatók, kiegészülve alsóbb éves társaikkal lehetőséget kaptak életük első éles bevetésére. Az előrejelzések szerint a minden eddigi rekordot megdöntő Murán és Dráván a napokban levonult árvíz biztonságos levezetéséhez az Országos Vízügyi Főigazgatóság a helyi szakembereken felüli erőforrásokat is rendelt. Így a mozgósítás során – a kari vezetésnek az Országos Vízügyi Főigazgatás irányába tett felajánlása alapján − a Víztudományi Kar hallgatói is lehetőséget kaptak a védekezési munkákba való aktív bekapcsolódásra. A hallgatók számára ez egy váratlan és gyors reagálást igénylő felkérés formájában fogalmazódott meg, hiszen ilyen helyzetekre nem lehet előre ütemezetten számítani. 

A nyári időszak ugyanis az iskolán kívüli szakmai gyakorlatok és a pihenés ideje. Ennek ellenére a hallgatók egy emberként ajánlották segítségüket.

A Víztudományi Kar mentőcsapata a drávaszabolcsi védelmi szakaszon teljesített árvízvédelmi szolgálatot. A diákok nemcsak tanultak, hanem a munkálatokba is bekapcsolódtak. Így a majláthpusztai gátőrjárás magassághiányos szakaszán nyúlgátépítést hajtottak végre, a sors fintoraként éppen azokkal az átvezényelt szolnoki szakemberekkel, akik korábban a gyakorlópályán a gyakorlati ismeretekre oktatták őket.

Dr. Keve Gábor, a Területi Vízgazdálkodási Tanszék vezetője a baon.hu-nak elmondta, a fiatalok tudták, hogy mire vállalkoznak. A szakma felkészülten várta az árhullámot, de örömmel vette, hogy jönnek a hallgatók. Akik szolgálatban voltak, ők is többségében a bajai Víztudományi Karon vagy jogelődjén végeztek, hiszen ez a felsőfokú képzés több, mint 60 éves múltra tekint vissza.

− A karcagi gyakorlópályája egyedülálló a világban, ilyen sehol máshol nincs. Egy legalább 36 méter átmérőjű hatszög alakú körtöltésről van szó, hasonló védtöltés, amilyen Baján is van a Duna mentén, csak ez egy körtöltés. A kör közepét szivattyúval fel lehet tölteni vízzel. A kör kerületén kívül megjelennek az árvízvédelem alatt tapasztalható jelenségek. Mi a hallgatóinkkal már első körben, amint átadták tavaly ezt a pályát, meglátogattuk és minden évben visszatérünk oda gyakorlatra. 

Az elméleti és gyakorlati felkészülés után úgy bocsájtjuk útra a szakirányos hallgatóinkat, hogyha éles helyzet következne be, akkor ők teljesen mindegy hogy éppen hol dolgoznak a világban készek becsatlakozni, és részt venni egy árvízi védekezésben. 

A kari vezetőséggel az volt a gondolatunk, hogyha itt van egy árvíz, akkor az egyetemisták, ha akarnak részt vehetnek egy valódi védekezésben. Ezért kör-e-mailt írtunk nekik, és többen jelentkeztek − fogalmazott dr. Keve Gábor.

Hozzátette, hogy egy teljes napot töltöttek a bajai hallgatók a gáton harmadfokú árvízvédelmi készültségben. A fiatalok megismerhették a helyi védelmi szervezeti felépítést. A modern információáramlásba nyertek bepillantást. Képet kaptak arról, hogy hogyan működik a modern hírközlés (akár kevéssé lefedett területen is), a számítástechnika beintegrálva, ugyanakkor az ilyenkor kiemelten fontos adminisztrációról is teljes körű tájékoztatást kaptak. − Felemelő érzés volt hallgatóink számára a vízügyi szolgálat kötelékében dolgozni, és a szakembereknek pedig látni, hogy a jövő vízügyes generációjának milyen nagy a szakmai elkötelezettsége − mondta dr. Keve Gábor.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában