Gyász

2023.06.21. 11:15

Elhunyt dr. Szelei Béla nyugalmazott kecskeméti radiológus főorvos

Életének 77. évében elhunyt dr. Szelei Béla, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Központi Radiológiai Osztályának nyugalmazott osztályvezető főorvosa − tájékoztatott közösségi oldalán megjelent közleményében a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház.

Horváth Péter

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház

A közleményben összefoglaló olvasható a nyugalmazott főorvos szakmai életútjáról. Szelei Béla Kecskeméten született 1946. szeptember 7-én. A Szelei család Kecskemét egyik legismertebb orvosdinasztiája, édesapja, idősebb Szelei Béla szintén a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Központi Radiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa volt.

Általános és középiskoláit szülővárosában végezte, 1953-tól a Kodály Iskola, 1961-től a Katona József Gimnázium diákja volt. Tanulmányait 1965-től a SZOTE Általános Orvostudományi Karán folytatta. 1971-ben diplomázott a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. 

Diplomája megszerzését követően a Bács-Kiskun Megyei Kórház Belgyógyászati Osztályán kezdte pályafutását, majd ebben az évben töltötte sorkatonai szolgálatát csapatorvosként. 1976-ban szakvizsgázott belgyógyászatból, 1977-től a Központi Radiológiai Osztály osztályos orvosa, adjunktusa, majd másodfőorvosa lett. 1980-ban radiológiai szakvizsgát tett.

A közlemény szerint 1982-től foglalkozott ultrahangos diagnosztikával és irányította a megye radiológusainak képzését. 1986-tól Kecskeméten először végzett egyedülálló intervenciós vizsgálatokat. 1990-től a doppler vizsgálatok is tevékenységi körébe tartoztak. Folyamatos szakmai fejlődése nyomán a megyei kórház is elsők között kezdte meg a CT, MRI, majd a PET/CT vizsgálatokat, a teleradiológia bevezetését. 

1993-tól 1997-ig a MH Kecskeméti Repülőkórház Röntgen Osztályának osztályvezető főorvosa lett. 1997-től megyei szakfelügyelő főorvosként is tevékenykedett, valamint magánpraxisban is gyógyította a betegeket. 1997-től 2017-ig a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Központi Radiológiai Osztályának osztályvezető vezető főorvosa volt. Nyugdíjazását követően még 2019-ig segítette az intézmény munkáját.

Több tisztséget is viselt: a Magyar Orvosi Kamara országos küldötte, a kecskeméti szervezet elnökhelyettese volt, számos szakmai társaság és az Első Kecskeméti Lions Klub tagja volt. Az egészségügyi ellátásában kifejtett kimagasló, magas színvonalú diagnosztikai tevékenységének elismeréséül több kitüntetést is kapott: többek között a Honvédelmi Minisztérium Emlékplakettjét, 2007-ben Kecskemét Városért Egészségügyi Díjat, Semmelweis Ignác Emlékplakettet, Pro Sanitate Díjat.  Két alkalommal az év orvosává választották. 2015-ben Tiszteletbeli Székely címet adományoztak számára, számos alkalommal vett részt Erdélyben lakossági szűrőprogramokon.

A megyében elsőként sajátította el az ultrahang diagnosztikai ismereteket és vált a szakma elismert képviselőjévé. Pályafutása alatt mindvégig aktívan részt vett a tudományos munkában is, számos előadást tartott, és közleményei jelentek meg. Oktatói tevékenysége kiemelkedő volt, a szakorvosok mellett a röntgenasszisztens képzésben, továbbképzésben is részt vett. Az intézmény saját halottjának tekinti.

Temetése június 30-án, pénteken 14.00 órakor lesz a Kecskeméti Református Temetőben.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában