Elismerést is kaptak

2023.05.21. 18:03

Energiakommandó figyel a pazarlásra a félegyházi Platán-iskolában

Az országban mindössze két iskola, közülük az egyik a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola nyerte el az Energiahatékony Iskola címet a Virtuális Erőmű Program keretében. Az elismerést a napokban Szili Katalintól vehette át a Parlamentben Szunyi Anikó, iskolaigazgató, akivel az intézmény környezetvédelmi törekvéseiről beszélgettünk.

Vajda Piroska

Szunyi Anikó, iskolaigazgató a díjjal

Fotó: Beküldött fotó

A Platán Utcai Általános Iskola harmadik alkalommal pályázott és nyerte el a díjat, ami azt jelenti, hogy a kiírt környezetvédelmi feltételeknek minden évben maximálisan megfelelt az intézmény. Az Energiahatékony Iskola díj elnyeréséhez nem elég egy pályázati űrlapot kitölteni, a megtakarításokat konkrét mérőszámokkal kell alátámasztani – hangsúlyozta Szunyi Anikó. 

Hozzátette, ez az eredmény sok mindenkinek köszönhető. Közrejátszott ebben az iskola dolgozóinak és diákjainak az odafigyelése, a napelemrendszer kiépítése, az iskola nyílászáróinak cseréje és a tető hőszigetelése is. Ugyanakkor a fejlesztések megvalósításában az önkormányzat és a tankerület is segítette az iskolát.

Szunyi Anikó azt is elmondta, hogy az energiaválság okán még nagyobb hangsúlyt fektettek a takarékosságra. 

Folyamatosan, naponta többször is mérik a tantermekben a hőmérsékletet, fokozottan figyelnek arra, hogy ne legyen feleslegesen nyitva egyetlen ablak és ajtó sem a termekben, a holt időszakokban, amikor az iskolában nincs tanítás, nem fűtenek, csak ott és akkor világítanak – persze energiahatékony izzókkal – amikor, és ahol kell. A projektorokra is különösen figyelnek, hiszen ha feleslegesen bekapcsolva maradnak, akkor hamarabb lejár az üzemidejük, hamarabb kell izzót cserélni a készülékben, ami nagyon drága, csaknem 80 ezer forint egy darab. Az izzócserét pedig mindig követi egy chip-csere, ami szintén nagyon drága. Ilyen apró odafigyelésekkel éves szinten nagyon sok pénzt lehet megtakarítani, hiszen egy iskolában csaknem 20 projektor van – részletezte az igazgató.  

Elmondta, a jövőben sem ülnek ölbe tett kézzel, hiszen az odafigyelést mindig fent kell tartani. Ezért is vezették be például az energiakommandót. Ez azt jelenti, hogy az önkéntes gyerekek a szünetek végén ellenőrzik, hogy maradt-e felkapcsolva lámpa, nyitott ajtó, csöpögő csap vagy akár eldobált szemét. Ha találnak ilyesmit, akkor intézkednek.  

Szunyi Anikótól azt is megtudtuk, hogy a takarékosság jegyében a jövőben további fejlesztéseket terveznek. 

Mint mondta, nagy előrelépés lenne az iskola teljes fűtési rendszerének a korszerűsítése, de tervezik a tornaterem és az öltözők felújítását is. Az ablakcserékhez hasonlóan apránként próbálják megvalósítani a korszerűsítéseket. Nem vártak pályázatokra, támogatásokra, hanem saját forrásaikból, a karbantartók segítségével igyekeztek mindent megoldani. A jótékonysági bál bevételéből, és a gyűjtéseikből befolyt pénzből haladtak teremről-teremre. 

Az iskolában gyűjtik a papírhulladékot, a fémet, a használt olajat, a műanyagpalackot, kupakot, ruhákat. Ezekből éves szinte több százezer forintja gyűlik össze az iskolának – részletezte az igazgatónő, aki azt is hozzátette, hogy igyekezetüket látva a tankerülettől is kaptak támogatást, ha kértek. 

Jó példával járnak mások előtt

A Virtuális Erőmű Programban mintegy kilencezer vállalati, 350 ezer diák, több száz önkormányzati, valamint intézményi és lakossági partnerével a legszélesebb körű nonprofit fenntarthatósági kezdeményezés Kelet-Közép-Európában. A fenntarthatósági kezdeményezés célja, hogy a partnerek energia- és CO2-megtakarításait pályázatain és projektjein keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában