Jubileum

2023.05.20. 11:22

A tanácsháza pincéjéből vitték át a 18 éves vetítőgépet a Planetáriumba – galériával

A kecskeméti Planetárium pénteken ünnepelte meg fennállásának 40. évfordulóját. A vendégek a múlt, a jelen és a jövő oldaláról is képet kaptak a négy évtized eseményeiről, terveiről.

Sebestyén Hajnalka

A megtakarításokat a számítástechnikai fejlesztésekre fordították

Fotó: Bús Csaba

1983. május 17-én, kedden avatták fel az újonnan felépült Planetáriumot, melyet Kecskeméten, a Széchenyivárosban a Lánchíd utcai általános iskola mellett építettek fel. Egykoron a TIT, azaz Tudományos Ismeretterjesztési Társulat keretein belül kezdte meg működését. A megnyitón prof. dr. Király László, a TIT akkori megyei elnöke avatta fel, aki most, 40 évvel később együtt ünnepelt a Planetárium munkatársaival. 

A péntek délután megtartott 40. éves születésnapon Szűcs László igazgató köszöntötte a vendégeket, majd Szemereyné Pataki Klaudia polgármester mondott beszédet. Elmondta: a szomszédos Lánchíd iskola kisdiákjaként látta felépülni a létesítményt, és utána is többször megfordult benne. Most pedig polgármesterként mellette áll, és a lehetőségek szerint támogatja.

A köszöntők után az egykori vezetők elevenítették fel a múltat. Szűcs László azt azonban elöljáróban elmesélte, hogy nem egy új vetítőgéppel indultak, hiszen az akkori tanácsháza pincéjében már 18 éve pihent, mielőtt átvitték az újonnan felépült Planetáriumba. A délután folyamán az is kiderült, hogy teljesen épp maradt a majd két évtized alatt, zsírban tárolták, így egyetlen rozsdafoltja sem volt. Sőt mind a mai napig ezzel dolgoznak.

A múltidézést Mátis András kezdte, aki egykoron a vetítőgépet üzembe állította. A szakember felidézte gyermekkorát, amikor alig 4-5 évesen magával ragadta a csillagos égbolt, a csillagászat. Régi fotókon keresztül elevenítette fel a saját szakmai pályáját, külön kiemelve a Kecskeméten végzett munkáját. 

Őt követően Ujvárosy Antal, az első igazgató mesélt a múltról, a kezdetekről. 1983-tól 1986 nyaráig vezette a kecskeméti Planetáriumot. Elmondta: akkoriban pezsgő TIT élet zajlott, Kecskeméten nagy sikerrel működött az amatőr csillagász mozgalom és egy új csillagászati szakkör is alakult. Volt igény a Planetáriumra. Hatmillió forintból jött létre a Planetárium, nagyon sok programot szerveztek, nagy érdeklődés mellett. 

1986 júniusától vette át a vezetést E. Kovács Zoltán, aki 35 éven át igazgatta a létesítményt. Az egykori igazgató elsősorban a működtetési oldaláról világította meg a múltat, bár megjegyezte, a vezetése alatt tértek át az élő előadásokra, mely mind a mai napig jól működik.

Mindig kis költségvetéssel dolgoztak, ebben nagy segítségükre volt, hogy sok planetáriumi társadalmi munkás vállalt fel feladatokat. Ők elsősorban szakköri tagok voltak. A rendszerváltásig a TIT-hez tartoztak, utána átkerültek a városhoz. A TIT ideje alatt megtanultak nulla forintból megvalósítani dolgokat, így a későbbiekben is sikerült mindig megtakarítaniuk. Ezeket tudták fejlesztésekre fordítani. A spórolások néha addig mentek, hogy volt olyan év, amikor E. Kovács Zoltán és a jelenlegi igazgató, Szűcs László maga festette ki az előadót, állványra tett létráról. 

A megtakarításokat inkább a számítástechnikai fejlesztésekre fordították. Az egykori igazgató elárulta, a csillagászat terén ő tanította a fiatalokat, ők viszont a digitális technika elsajátításában voltak a segítségére. 

A Planetárium nemcsak a csillagászat szerelmeseinek nyújtott helyet, hiszen közösségi házként más rendezvényeket is befogadtak, az irodalmi eseményektől az ifi- és logiklubon át a jazz-balettig. 

A jelenlegi igazgató, Szűcs László, aki egykoron E. Kovács Zoltán tanítványa volt, a jövőbeli terveit osztotta meg. A legfőbb célja, hogy a ma már 58 éves vetítőgépet egy újabbra, modernebbre lecseréljék, ami elég nagy beruházásnak ígérkezik, de elengedhetetlen a jövőben ahhoz, hogy látogatókat bevonzzák. Másrészt szeretné elérni, hogy a Planetárium ne csak a kirándulók számára jelentsen úticélt, hanem a kecskemétiek is minél gyakrabban keressék fel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában