Kiskunfélegyháza

2023.01.25. 13:46

Az olvasást népszerűsíti a nemzetközi könyvjelzőcsere-program – galériával

Hosszú évek óta csatlakozik a nemzetközi könyvjelzőcsere-programhoz a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola. Az olvasást népszerűsítő kezdeményezésben Kőháziné Kovács Mária könyvtáros tanárnő szorgalmazására idén már hetedik alkalommal vett részt az iskola valamennyi alsós osztálya, néhány felsős osztály és a rajzszakkörösök – tudtuk meg Szunyi Anikó, iskolaigazgatótól.

Vajda Piroska

Hetedik alkalommal vett részt az iskola valamennyi alsós osztálya a programban

Fotó: Vajda Piroska

Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete húsz éve szervezi meg az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot. Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban minden évben közel ötven ország és több tízezer diák vesz részt szerte az egész világból. 

Az egyedi könyvjelzők készítésében a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korcsoport bekapcsolódik. Az utóbbi években Magyarországról is egyre több iskola és diák vesz részt a könyvjelzőcserében. 

A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják. A diákok által készített egyedi könyvjelzőket pedig a kisorsolt iskolának kell postán elküldeni a megajándékozandó diákok részére. A könyvjelzők formájával, színével, készítésük technikájával kapcsolatban semmilyen megkötést nem tesznek a szervezők – ezeknek csak a résztvevő diákok képzelete szab határt – részletezte Szunyi Anikó. Azt is elmondta, hogy 

idén Szlovéniából, Horvátországból, Portugáliából és Indiából kaptak – és természetesen küldtek – könyvjelzőket a félegyházi diákok. De olyan is volt már, amikor az Amerikai Egyesült Államokba kerültek a félegyházi könyvjelzők és fordítva.

Az igazgatónő arról is beszámolt, hogy a könyvjelzőkkel együtt az osztályok rövid bemutatkozást is írnak magukról, iskolájukról, lakhelyükről és az országról is. A levélben fotókat is küldenek. Ugyanakkor a könyvjelzőkön fel lehet tüntetni akár a készítő nevét, e-mail címét is, hogy a diákok – ha szeretnék – felvehessék egymással a kapcsolatot – sorolta a kezdeményezés lényegét Szunyi Anikó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában