2022.11.12. 17:06
A régi disznóvágások hangulatát elevenítették fel Tázláron – galériával
Szombat reggel hat csapat vágott disznót a tázlári sportpályán. A csoportok tizenegyedik alkalommal mérték össze tudásukat a Kiskuntor elnevezésű böllértalálkozón.
A soltvadkerti csapat.
Fotó: Barta Zsolt
Szabó Csaba főszervező elmondta, hogy Tázláron kívül, Bodoglárról, Soltvadkertről Csengődről, Bócsáról és a Felvidékről is jöttek baráti társaságok. A csoportok munkáját szakácsok is minősítették, akik a húsfeldolgozás körülményeit, a nap során elkészített ételek minőségét is pontozták. Reggelire hagymás vért és májat készítettek a csapatok, utána pecsenyét, flekkent is sütöttek, majd a klasszikus hurka és kolbász feldolgozással folytatták.
Hogy milyen volt a hangulat? Kiváló! A házi pálinkák mindenhol megadták az alapot a minőségi munkához és persze a jó hangulathoz. Ha a nemzeti italunk kevés lett volna, akkor forralt borral melegítették át magukat a szorgos emberek. Az idő kedvező volt, kellemes 8-10 fokban dolgoztak napközben az emberek.
XI. Kiskuntor Tázláron
Fotók: Barta ZsoltA főszervező a baon.hu-nak elmondta, hogy az egykori nagy családi disznóvágások hangulatának a felidézése az egyik oka annak, hogy megszervezték a rendezvényt. A másik ok pedig az, hogy jó minőségű hússal töltsék fel a kamrákat a családok. Ez a társasági esemény a barátokat, a rokonokat hozta össze, sokaknak meghívó sem kellett, mivel a közösségi médiából tájékozódtak a Kiskuntorról. Aki kiment a sportpályára nem maradt éhen, mivel támogató jegyek ellenében bárki megkóstolhatta azokat az ízeket, amelyek sok embert a gyerekkorára emlékeztették.
Szabó Csaba már tizenegyedik alkalommal vesz részt a Kiskuntoron. Mint mondta, egyfajta küldetés is ez a munka, ugyanis a fiatal generációnak át kell adni a régi öregek értékes tudását. A hagyományos ételek elkészítésének az ismeretét meg kell tartani.