Változások

2022.07.22. 07:00

Készülnek az energiaárak emelésére a Bács-Kiskun megyei háztartások

A rezsicsökkentés rendszerének átalakítása beszédtéma mindenhol. A keceli gazdálkodó, Herczeg Imre kettesben él párjával, egy emeletes családi házban, a 210 kWh áramátalányt 100 kWh-val lépik túl. Azt mondja, túl nagy mozgásterük nincs.

Barta Zsolt

Udvarhelyi István és felesége, Ilona szerint fűteni kell, még ha drága is lesz

Fotó: Barta Zsolt

A mosógépet akkor indítják be, ha az megtelik, mindenhol zárják a villanyt. Lemond a locsolásról, mert annak az áramdíja igen borsos lesz. Mással nem tud spórolni. Állatot tart, mivel így olcsóbb az élelmiszer előállítása, ugyanakkor a hűtőszekrény és a fagyasztó emiatt folyamatosan megy, azaz a húsra rátevődik az energia ára. 

A fűtéssel nincs gondja, mivel kivágott gyümölcsfákkal tüzel, és van egy kisebb erdőrésze, ahonnan ki lehet termelni a fát, ezt használja fel. Mint mondta, tudatosabban használják az energiát.

A keceli Udvarhelyi Istvánné, aki nyugdíjas, akárcsak a párja, sokat nem tud spórolni. Az idős férje fázós, így muszáj fűteni. A fiatalok levehetik 20 Celsius-fokra a központi fűtés termosztátját, de ők a családi házukban ezt nem tehetik meg. Esetleg ki lehetne cserélni a radiátorokat, hogy jobb legyen a hőleadása ezeknek az eszközöknek, de az sok pénzkiadást jelentene, ráadásul az utóbbi időben ezeknek is felment az ára. 

A szintén nyugdíjas kiskőrösi Béleczki Mihály szerint neki szerencséje van. Ő ugyanis vegyes kazánnal fűt egy nagy, 160 négyzetméteres családi házat. Van egy kisebb erdeje. Már most bekészítette a fa egy részét, ezzel a fél telet ki tudja húzni. Reggel felmelegíti a lakást a gázzal, majd lekapcsolja, ezt követően használja majd a vegyes fűtés során az akácfát, amelyet már betermelt az erdőből. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában