2022.02.13. 11:20
Hat disznó bánta hat település vigasságát Kömpöcön
Hat disznó bánata volt az alapja az idei „Ízig-vérig disznótor” elnevezésű vigasságnak, amire a majsai kistérség településeinek böllércsapatai gyűltek össze immár negyedik alkalommal.
Az erdélyi székelyszáldobosi asszonyok 650 kilométert utaztak, hogy részt vegyenek a kömpöci disznótoron Fotó: Tapodi Kálmán
Fotó: Tapodi Kálmán
A hajnali harangzúgást a végzetük ellen tiltakozó disznók visítása váltotta szombaton a falu főterén, de ahogy a kissé kifordított mondás tartja: „nem erőszak a disznótor, csak disznónak”. Az állati főszereplők nélkül viszont nehéz lenne a böllérek dolga disznóvágáson, így aztán a kutricákból kiterelt jószágok sorsa hamar beteljesedett.
A szúrás előtt az előírásoknak megfelelően elkábították a hízókat, majd fatüzelésű szerkezettel és gázlánggal indulhatott a pörzsölés.
A munka megkezdése előtt a „fogópálinka” elfogyasztása sem maradt el, és ezt a műveletet a reggeli ételek elkészítéséig még jó pár alkalommal megismételték. A zamatos gyümölcsökből készült párlatok mennyiségét és változatosságát elnézve, akár alkalmi pálinkaversenyt is lehetett volna tartani.
A hagyományos reggeli étkek – hagymás vér, resztelt máj, pecsenye – mellett az erdélyi Székelyszáldobos képviselői egy tormás-savanyú levessel indították a napot.
– Ezt az ételt év közben is lehet készíteni, de ennek most az a lényege, hogy friss, meleg disznóhús felhasználásával főzzük. Az apróra vágott combot káposztalében főzzük, sóval, borssal, murokkal, hagymával és reszelt tormával ízesítjük, majd rántással sűrítjük – mondták el a száldobosi asszonyok, akik Kömpöc testvérfalujából 650 km-t utaztak, hogy bemutassák tudományukat.
A kolbásztöltésben is példásan serénykedő székely asszonyok főztje a zsűrit is lenyűgözte, mert a levesek között az övék lett a legfinomabb.
Sőt, mint az a délutáni eredményhirdetésen kiderült, pecsenyesütésben is a legjobbnak bizonyultak.
A Szeretem Csólyospálost Mozgalom a gerslis töltött káposztájával lett kategóriagyőztes, a Móricgáti Cimborák pedig a resztelt májért érdemelték ki az elismerést. A majsai TorMa brigád hurkája és tepertője is oklevelet ért, akárcsak a Kömpöci Kisbetyárok hagymás vére és pörköltje. A jászszentlászlói Elkolbászolt Jászok pedig a "kolbászkirályok" lettek. Volt egy olyan különdíj is, aminek a győztese már kora reggel tudható volt, mert a legjobb határon túli csapat díját csak Székelyszáldobos kaphatta.
Kistérségi disznótort tartottak Kömpöcön
Fotók: Tapodi Kálmán– Egy-egy ilyen főzőcskézős összejövetel lényege, hogy ne a zsűrinek akarjanak megfelelni a résztvevők. Ahogy mondani szoktam: azt adjátok, amik vagytok, azaz mindenki csinálja azt, amit szeret elkészíteni. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát és jó ételt egyen – vélekedett Sági Szilárd, az ismert gasztrokibic, a zsűri elnöke.
– Nagyon örömünkre rengetegen eljöttek falunk főterére és néhány kellemes órát eltölthettek nálunk, miközben az időjárás is kegyes volt hozzánk.
Külön öröm számunkra, hogy itt köszönthettük erdélyi barátainkat is.
Sajnáljuk, hogy a szankiak ezúttal nem tudtak csatlakozni a kistérségi vigassághoz, de reméljük legközelebb ismét együtt lehetünk. Ezen a napon néhány helyi értékünket is bemutathattuk, így nyitva volt a templomunk, megtekinthették a tavaly felszentelt kálváriánkat és a Márton Gyűjteményes Ház is vártalátogatókat - mondta el Tisoczki László, a házigazda település polgármestere.
A kömpöci tor nem főzőverseny volt, hanem baráti társaságok összejövetele, aminek jövőre Kiskunmajsa lesz a házigazdája.