galériával

2021.10.03. 09:55

Elismerték a legjobbakat a kecskeméti Város Napja díjátadó gáláján

Szombat este rendezték meg a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban a hagyományos Város Napja gálát, díjátadással, színvonalas műsorral.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

A Város Napja alkalmából rendezett gálán adják át a hagyományok szerint a legrangosabb városi díjakat, kitüntető címeket.

A Bozsó János-díjat idén a közgyűlés Lakatos Pál Sándor szobrászművész, a Kandó Kálmán Szakközépiskola képzőművészeti tagozatának alapítója részére adományozta. A Kodály Zoltán-díjjal Agócs Márta gordonkaművészt, a Kodály Iskola művésztanárát tüntették ki.

A Katona József-díjat Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár korábbi igazgatója eredményes munkáját, művészetpártoló tevékenységét ismerték el. A Kada Elek-díjat dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselőnek, a város korábbi polgármesterének ítélte oda a képviselő-testület (Zombor Gábor a díjjal járó pénzjutalmat a Kecskeméti Szív- és Érgyógyászatért Alapítvány részére ajánlotta fel). A Kecskemét Város Tiszteletbeli Polgára kitüntető címet dr. Feldmájer Péternek, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége volt országos elnökének, a Mazsihisz Közép-magyarországi Területi Csoportja elnökének adományozták.

Rendhagyó módon a szombat esti ünnepségen adták át a Hírös Hét rendezvénysorozathoz kapcsolódó önkormányzati díjakat is. A Kecskemét Város Környezetvédelméért Díjat Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága ökoturisztikai szakreferense kapta, a Mészöly Gyula-díjat prof. dr. Lévai Péter nyugalmazott főiskolai tanár, címzetes egyetemi tanár, a korábbi Kertészeti Főiskolai Kar volt dékánja (a díjjal járó pénzjutalmat a Városi Szociális Közalapítvány részére ajánlotta fel).

Az Év Kecskeméti Mestere Díj idén Kovács József a tímármestert, a bőrkikészítő szakma mára egyetlen helyi képviselőjét illeti meg. Az idén elhunyt Pintye Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Iparszövetség nyugalmazott elnökét, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara volt oktatási és képzési alelnökét a posztumusz Kecskemét Gazdasági Fejlődéséért Díjjal tüntették ki.

A gálán köszöntötték a huszonhatodik alkalommal megrendezett Kecskeméti Város Polgára Leszek városismereti verseny első helyezett csapatát, a Petőfi Sándor Általános Iskola négy diákját – Popelyák Kristóf Pétert, Verde Lorenzot, Kocsis Mártont és Szabó Zolta Dánielt – és felkészítő tanáraikat, Doróné Varga Nikolettet és Somogyi Haroldnét. A díjakat Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, valamint Engert Jakabné, dr. Homoki Tamás és dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesterek adták át.

A gálán táncosok, színművészek és zenészek műsoraival kedveskedtek a jelenlévőknek
Fotó: Bús Csaba

Dr. Salacz László országgyűlési képviselőtől pedig oklevelet vehettek át a város életében kiemelkedő szerepet játszó kecskeméti sportolók, művészek, szakemberek, akik augusztus 20. alkalmából vagy a közelmúltban rangos állami kitüntetésben részesültek, kiemelkedő eredményeket értek el.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kiemelte: a gála az elmúlt években a helyi lokálpatriotizmus és az összetartozás ünnepévé vált. – Felemelő, szívet melengető érzés számomra itt állni önök előtt. Hálát adok a sorsnak, ha arra gondolok, hány nemes célt értünk együtt, hány győztes csatát vívtunk meg együtt szeretett városunkért.

Közös felelősségünk Kecskemétet mint egy nagy közösséget összekovácsolni, egyben tartani, elismerni a példaképeket, gondoskodni arról, hogy amit az összetartozással eddig elértünk, utódainknak is megmaradjon

– mondta beszédében a polgármester.

Hozzátette: számára azért is különleges a Város Napja, mert ez az az alkalom, amikor meghajolunk az emberi értékek előtt, amikor valójában Kecskemét lelkét ünnepeljük, azokat a kiemelkedő egyéniségeket, akiknek életútja, munkássága alkotta, alakítja városunkat.

– Van mire és van kire büszkének lenniünk, ennek a városnak lelke van. De ahhoz, hogy ez így is maradjon, még több alázattal kell szolgálni, és rajongással szeretni szűkebb pátriánkat, és akkor lesz mit ünnepelnünk évtizedek múlva is nekünk és utódainknak – zárta szavai Szemereyné Pataki Klaudia.

A gálán a díjátadások között felléptek a Kecskemét City Balett táncosai, a színház színművészei, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Kecskemét Táncegyüttes is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában