2021.06.06. 12:30
Pincenyitással indult a nyár Császártöltésen
Tíz nyitott pince várta a Császártölésre látogató karanténban kitikkadt borbarátokat a Főkáptalansori és a Bajtárs utcai pincesoron szombaton, a Nyárindító pincetúrán. Az eseményt a település önkormányzata és a Császártöltési Pincesorokért Egyesület szervezte.
Fotó:
Császártöltés a Hajós-Baja Borvidék emelkedő csillaga, adottságai miatt nagy hagyománya van a különböző fajtájú fehérborok készítésének. Régebben a sárfehért és az irsai olivért készítették nagyobb mennyiségben, ma már jó nevet szerzett a cserszegi fűszeres, a tramini és a generosa is, sőt kiváló rozék és vörösborok is kikerülnek a töltési pincékből, számos éremmel büszkélkedhetnek a helyi borászok.
Takácsné Stalter Judit, Császártöltés polgármestere elmondta, hogy az esemény a borok fontos népszerűsítő alkalmát jelenti. – Ma már jó híre van a töltési boroknak, sokan érkeznek az ilyen alkalmainra szerte a megyéből. A 70-es években a helyi termelők főként a mennyiséget tartották szem előtt a borkészítésben, majd az Aranyháromszög tablettásai sem az alföldi borok hírnevét öregbítették. Ezt a szemléletet kellett megváltoztatni, és elhinni, hogy az Alföldön is lehet jó bort készíteni. A mai termelők, köztük a fiatal generáció pedig bebizonyította ezt – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a töltésiek főként a fehér szőlőben találták meg az irányukat, olyannyira, hogy nagyon jó helyezéseket érnek el a helyi bortermelők.
– Ezek az események is mutatják, hogy jó irányba halad a település. Néhány éve még szinte semmi élet nem mutatkozott a piceutcákban. Az elmúlt években a Császártöltési Pincesorokért Egyesület az önkormányzattal összefogva különböző ösztönzéseken és jól megszervezett programokon keresztül életet lehelt a pincékbe: az elmúlt időszakban sokat megvettek és felújítottak a tulajdonosok, néhány pedig vendégházként is fogadja a borkedvelőket. Ennek köszönhetően a pincék ára is felment, régebben 2-300 ezer forintért hozzá lehetett jutni egy töltési pincéhez, ma ennek két-háromszorosát, de előfordul, hogy tízszeresét is elkérik pincéért – mondta Takácsné Stalter Judit, hangsúlyozva, hogy ma már nem lehet úgy végigmenni a pincesorokon, hogy ne látnánk életet.
A nyárindító gasztroeseményen a Pincelakat Borház és Szálloda, Angeli Sándor, Wessenhoffer István, Szemerey István, Kurucz István, Mendler Zoltán, Berger Gábor, Gatter István és Lei József állította ki borát.