BÁCS-KISKUN

2020.08.16. 07:00

Nyáron is erősíteni kell szervezetünket

A nyár a legjobb időszak arra, hogy feltöltődjünk, felerősítsük immunrendszerünket. Szervezetünk védőrendszerének megerősítéséért érdemes figyelni néhány napi rutinra.

Márton Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Lucky Business

– Attól is erősebbek leszünk, ha csak egyszerűen pihenünk, szabadabbak vagyunk, nem túl feszes a napi időbeosztásunk – mondta el Lakatos Ágnes természetgyógyász. Ezek mellett felhívta a figyelmet arra, hogy ilyenkor, nyáron fontos, hogy minél több friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk. Érdemes mindig azt választani, ami a legközelebb van a szüretelés helyéhez. Ezeknek a növényeknek a legmagasabb a tápanyagtartalma.

Másrészt kitért arra is, hogy a legfontosabbak a tápanyagok közül az ásványi anyagok, mert ezek jelenlétében képződnek az enzimek, és a vitaminok felszívódását is biztosítják. Nyáron, amikor sokat izzadunk, nagyon lényeges a só visszapótlása. Azt tanácsolja a szakember, hogy készítsünk magunknak elektrolitos italokat mindennap.

– Egy nagyon jó elektrolitos ital például a dinnye, ami nemcsak vitaminokat, hanem rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, igaz cukor is van benne, ezért csak mértékkel fogyasszuk – mondta a természetgyógyász. Kitért arra is, hogy ebben az időszakban javasolt a nyers és a fermentált ételek fogyasztása.

– Nem véletlen, hogy olyan népszerűek az erjesztett ételek, probiotikus hatásuk miatt nagyon egészségesek, az emésztést is elősegítik. Ha a táplálkozásunk jó, ha stresszmentesen élünk, az immunrendszerünk is jól működik. A stresszmentes élet alatt azt értem, hogy annyi stressz ér bennünket, amit egyik napról a másikra fel tudunk dolgozni. Érdemes néhány stresszoldó technikát megtanulni, ezzel teszünk ugyanis a legtöbbet immunrendszerünkért – tette hozzá Lakatos Ágnes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában