2020.06.22. 11:25
Levendulás ételeket kóstoltak Majsán
A Lópofa Csárda mellett évek óta megrendezik a szüretet.
A hétvégén sokan felkeresték a majsai levendulást, hogy vigyenek otthonukba a virágokból
Forrás: PN
Az egyik legkedveltebb örökzöld hazánkban a levendula, ami dísz-, fűszer- és gyógynövény is egyben. A mediterrán félcserje virágzása ezekben a hetekben a legintenzívebb, és erős, aromás illata már messziről érződik a levenduláskerteknél. A Lópofa Csárda melletti ültetvényen évek óta megrendezik a levendulaszüretet, ami tulajdonképpen egy szedd magad akció. A mostani hétvégén is sokan felkeresték a levendulást, hogy vigyenek otthonukba a főleg lila színű virágokból, amik között akadtak kékes árnyalatúak és fehérek is.
Dunai Bettina átutazóban járt errefelé kedvesével, de szüretre csábító táblák láttán megszakították a Jánoshalmára vezető útjukat. – Már korábban is szerettem volna levendulát gyűjteni, és ez egy remek alkalom volt. Remélem, a most szedett virág hatásos lesz a molylepkék ellen – árulta el a fővárosban élő táncművész.
A levendula azonban nemcsak molyűző és illatosító, hanem ehető növény is. A majsai csárda kínálata ezen a hétvégén levendulás finomságokkal bővült, így aki kedvet kapott hozzá, a következő levendulás ételekből is választhatott: eperkrémleves vaníliafagyival, mézes-mustáros sertésszűz levendulás almával, krokettel, barackkal és mozzarellával töltött rántott csirkemell levendulás salátaágyon, valamint mákkal töltött palacsinta levendulás vaníliaöntettel.
Az ínycsiklandó ételek mellett, a szüret idején, helyi termékekkel, kézműves bemutatókkal is várták a levendulakedvelőket, akik levendulával ízesített pálinkát, illóolajat, szörpöt vagy akár cserepes levendulát is vásárolhattak.