BAJA

2020.03.01. 07:00

Egyórás vita után fogadták el a város költségvetését

Elfogadták az idei költségvetést a városatyák. Csütörtöki ülésükön a politikai kötődéseknek megfelelő arányú, megosztott voksolással, azaz 9 támogató és 6 ellenszavazat mellett alkotta meg rendeletét a testület. Csaknem egyórás vita folyt a közel 10 milliárdos büdzséről.

Kubatovics Tamás

Sok helyen hiányzik a burkolt út a városban, ahol meg van, ott indokolt lenne a felújítás, a városi és állami szakaszokon egyaránt

Forrás: Petőfi Népe

Kámánné dr. Bari Berna­dett a Fidesz–KDNP-képviselők által benyújtott módosító javaslatokról szólva úgy fogalmazott: a jelenlegi pénzügyi alapokat még az előző városvezetés fektette le, a célokat már az új jelöli ki, az átadáskor készített leltár egymilliárdos megtakarítást tartalmazott. Az új célokkal alapvetően egyetértenek, de vannak olyan csoportok, amelyeknek az érdekeit figyelembe kellene venni.

– Csak részben igaz, hogy az új célokat az új városvezetés jelöli ki, mert a fejlesztések nagyobb része az előző városvezetés által kijelölt. A fejlesztésekről az előző képviselő-testület közösen és jellemezően egyhangúlag döntött, tehát a városvezetés fogalmába a mindenkori ellenzék is beleértendő – reagált Hajdú Miklós alpolgármester. Hozzátette: örülnek az ellenzéki frakció utolsó percekben benyújtott javaslatainak, de a módosító nem tartalmazta azokat a tételeket, amelyeknél kurtítást látnak lehetségesnek.

Az már korábban ismertté vált, hogy az igényeket 2,2 milliárd forinttal kellett lefaragni, mivel a települések törvényi előírás szerint nem adósodhatnak el. Az egymilliárdos tartalék most is benne van a költségvetésben, egy éve a városvezetés ennek teljes elköltését tervezte a beruházásokra, de azok nem fejeződtek be, idén erre 600 milliót szán a város. Ráadásul az áremelkedések kompenzálására 80 milliós keretet kellett meghatározni, a működési költségből 270 milliót is fejlesztések befejezésére csoportosítanak át.

Dr. Zöld László Csabáné a kiscsávolyi Szent Szív-plébánia rendezvényeire korábban nevesítve biztosított egymilliós keretet hiányolta, továbbá a Rókus temetőnél bezárt virágüzlet visszaállítását szorgalmazta. Utóbbi kapcsán a Temetkezési Kft.-t vezető Burszki Darinka elmondta: a cég saját üzemeltetésben kívánja működtetni a boltot. – Sok egyházi igény ismert, a nagy szerb templom teteje például beázik, fájó szívvel több igényt is el kell utasítani a szigorú és feszes költségvetés miatt. Ez nem jelenti azt, hogy a későbbiek során lehetőségeink szerint ne segítenénk, de nem vagyok híve a felelőtlen ígérgetésnek és a tartalék felélésének – mondta Nyirati Klára polgármester.

Sok helyen hiányzik a burkolt út a városban, ahol meg van, ott indokolt lenne a felújítás, a városi és állami szakaszokon egyaránt
Fotó: Petőfi Népe

Csubákné Besesek Andrea egyebek mellett a nyugdíjasok részére a 10-10 ezer forintos juttatást hiányolta a dokumentumból. Erre reagálva Nyirati Klára úgy fogalmazott: ez 100 milliós kiadási tétel volt, a 200 ezer forint alatti ellátásban részesülőknek differenciálás nélkül adva.

– Tudja-e azt, hogy a nem nyugdíjasok között hányan rendelkeznek ennél alacsonyabb jövedelemmel? Voltak például olyanok, akik havi 56 ezer forintot kaptak a múzeumban dolgozva napi 8 órát, gyereket nevelve. Sajnos nem tudunk mindenkit támogatni – indokolta a támogatás megszüntetését a polgármester.

Kovács Csaba szerint városüzemeltetési szempontból nem elég következetes és átgondolt a költségvetés. Az előző ciklusban a Kölcsey utcán három gyalogátkelő létesítésének előkészítését kezdték el, a terveztetés, engedélyeztetés után következhet a megvalósítás. Csicsorné Polyák Judit a görpark megépítésének elvetését kritizálta, javasolta továbbá, hogy a fiatal orvosokat közművesített építési telkekkel ösztönözze letelepedésre az önkormányzat. Rácz Péter pedig a belvárosi vállalkozók forgalmának visszaesését említette meg, ennek okaként a főtéri közlekedési rend megváltoztatását említve, szerinte ez a munkahelyeket és a városi bevételeket veszélyezteti.

Széll Péter, a városüzemeltetési bizottság vezetője a terveztetések és építések folytatását ígérte, ahogy a lakossági járdaépítési programét is. A belterületen lévő 13 kilométernyi burkolatlan út, valamint a burkolt, ám felújításra váró szakaszok bőven adnak munkát az építőknek, fűzte hozzá. László Károly alpolgármester sorolta, hogy a helyi buszokra 16, közvilágításra 36 millióval kell többet költeni a tavalyinál, míg a gyermekétkeztetésnél felhalmozott adósság rendezése 50 millió forintos tétel. Az időseknek nyújtott támogatásról pedig megemlítette, hogy annak adminisztrációja 10 százalékos költséggel, közel 10 millió forint kiadással járt. A Kölcsey utcai zebrákról pedig elmondta: 2016 decembere óta nem sikerült teljesíteni az ígéreteket.

Az önkormányzat költségvetése számokban

A 2020. évi költségvetés főösszege 9,8 milliárd forint, a bevételek 5,7 milliárdra rúgnak, a fennmaradó 4,1 milliárdot a maradványból fedezi a város, az értékpapír-értékesítés pedig 600 milliós bevétellel számol. Működési célú kiadásokra 5,5, felhalmozásra 4,3 milliárdot szán a pénzügyi terv. A tervezettet meghaladó – célhoz nem kötött – működési bevételi többletet az általános tartalékba, a felhalmozási többletet pedig az Út-, Járda- és Közműfejlesztési Alapba kell helyezi. Az önkormányzati szférában a minimálbér emelése 8, a garantált bérminimum növekedése pedig 152 főt érint, és 35 milliós többletkiadást generál, az intézmények dolgozói pedig idén 139 ezer forint cafeteriajuttatásra számíthatnak. Helyi adóból 2,7 milliárd forint bevétellel kalkulál a terv, ebből 1,9 milliárd az iparűzési adóból elvárt összeg, legkisebb tétel az ősszel megemelt, vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adóból remélt 15 millió forint. Ingatlanok – lakások, helyiségek, sportlétesítmények, termőföld – bérbeadásából 187, míg további vagyontárgyak üzemeltetéséből 230 milliós bevétel a terv.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában