2019.04.02. 13:54
Anyagi előnyt is jelent a minőségi termék
Nőtt a minták száma a Bajai Hegyközség napokban megrendezett borversenyén, a szakmai megmérettetésre 11 termelő nevezett. Koch Csaba elnök a szakmai fórumként is szolgáló eseményen örvendetesnek minősítette a változást és ezen minősítési fórumok jelentőségéről is beszélt.
Sümegi Dragan és dr. Schieber-Horváth Anita borbírálók
Forrás: Petőfi Népe
– Megnőtt a hegyközségi és borvidéki borversenyek jelentősége. A folyamat tavaly elkezdődött, idén a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa fokozottan próbál erre hangsúlyt fektetni. Az a cél, hogy egy olyan, alulról épülő versennyé nője ki magát az országos borverseny, aminek alapját ezek a megmérettetések képezik. Reményeink szerint a hegyközségi versenyekre az összes, Magyarországon forgalomban lévő bor bekerül, az aranyérmesek a borvidékire mennek tovább, ott általában a nevezési díjak nem magasak. Az országos verseny magas díjai esetében a felét kifizeti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, ha a másikat a borvidék hozzárakja. Tehát aki a borvidéki versenyen aranyérmet szerez, automatikusan az országos verseny résztvevőjévé válik – fogalmazott a borász. Mint mondta: az országos borverseny és a borkiválósági program összeolvadása megkezdődött, utóbbit Fazekas Sándor agrárminiszterként kezdeményezte, az utóbbi két-három évben a két verseny nem erősítette egymást. Nagy István miniszter terve az, hogy 2020-ra kialakul egy sorozat, ami minden bort megmérettet és a nagyon jól szereplők a nemzetközi és hazai piacokon a Turisztkai Ügynökség és az Agrár Marketing Centrum támogatásával jelenhetnek meg.
– Tehát nemcsak arról szól egy verseny, hogy milyen volt az előző év és milyen munkát végeztek a borászok. Aki jól szerepel, az olyan támogatáshoz jut, amivel sikerre viheti termékét. Hiszen a borok, borászatok fejlődése és a jó borok piaci sikere a célunk. Optimista vagyok és leszek, bármilyen kicsi pincészet – milliók leköltése nélkül is – bekerülhet a legmagasabb szintű vásárlók elé, akár a nemzetközi piacokra is. Ez is erősíti a hitet, hogy érdemes jó bort készíteni és versenyezni – fogalmazott Koch Csaba.