2018.03.23. 17:30
Nemzeti szörp- és lekvárversenyt rendeztek Soltvadkerten
Második alkalommal rendezték meg a szörpök és lekváron nemzeti versenyét, melynek idén is Soltvadkert volt a házigazdája.
A Lantos Borházban megtartott pénteki megmérettetésen Molnárné Kárász Rita a verseny szervezője és ötletgazdája elmondta, hogy az idei versengésre 127 minta érkezett a különböző kategóriákban.
A bíráló bizottság – amely megfelelő kóstolási és bírálati gyakorlattal rendelkező szakemberből állt fel –, feladata először a szörpök és lekvárok érzékszervi minősítése volt, majd mindezek után a küllemi, megjelenési bírálata.
A hagyományos, ismertebb gyümölcsök képezték a szörpök és a lekvárok zömének alapanyagát, de nagyon sok érdekes társítást is lehetett látni a benevezett minták között. Arra majd a zsűri adja meg a választ, hogy a diólekvár-cukkini párosítás milyen ízű, de a csokoládé is feltűnt több termékben, akárcsak a vadontermű gyümölcsök és a gyógynövények. Készült például szörp: szamóca-bodza elegyítéssel, cserszegi fűszeres szőlőből vagy éppen kökényből is.
A verseny eredményhirdetését március 25-én Kiskőrösön, a IX. Duna-Tisza-közi Agrár Expo társrendezvény keretében tartják, ahol a kistermelők egy szakmai fórum keretében hallhatják az ítészek véleményét a mintákról.
Szörpök és lekvárok nemzeti versenye Soltvadkerten