Bács-Kiskun

2024.09.11. 11:01

Szüret: a mustgáz oxigénhiányt és halált okozhat

Évente több alkalommal is mustgázzal kapcsolatos esetekhez riasztják a tűzoltókat, azonban az áldozatokon általában már nem lehet segíteni. A szüret kapcsán a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet. A tragédia odafigyeléssel elkerülhető!

Vizi Zalán

Fulladásos halálhoz vezethet

must, mustgáz, Bács-Kiskun,
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

A köznyelvben mustgázként hivatkozott anyag egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése – a cukor alkohollá alakulása – során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, ami zárt térben, a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotot idéz elő a zárt térben. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat – hívja fel a figyelmet a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A tragédia elkerülhető

Mint írják, a tragédia megfelelő körültekintéssel és odafigyeléssel elkerülhető! A szellőztetés létfontosságú, valamint a hordók nagy térben, elszórva történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. A legjobb megoldás a balesetek megelőzésére a borospincékbe szén-dioxid-érzékelők telepítése.

Emellett a gyertyás módszer is alkalmazható. E szerint egy égő gyertyával, mécsessel – amit nem a kézben tartunk, hanem egy lapátra vagy kerti szerszámra helyeztünk – menjünk be a pincébe. A gyertyát derékmagasságban kell tartani. Ha a gyertya lángja kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a helyiségben. Ez esetben azonnal el kell hagyni a pincét, mert életveszélyes ott tartózkodni. Attól nem kell tartani, hogy a gyertyával robbanást okozunk mivel a szén-dioxid gáz nem robbanásveszélyes, a gyertya lángja az oxigénhiánytól alszik el.  

A mentést bízzuk a tűzoltókra

A katasztrófavédelem tájékoztatójában olvasható, hogy elővigyázatlanul nem szabad berohanni a gáztérbe segítséget nyújtani, mert ezáltal előfordulhat, hogy még több áldozat lesz. Sem a gázálarc, sem a gázmaszk nem nyújt védelmet az oxigénhiányt okozó mustgáz ellen, csak sűrített levegős légzőkészülékben lehet biztonságosan lemenni egy szén-dioxiddal telített pincébe. Aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában