Bács-Kiskun

2024.06.29. 15:15

Több mint ezer polgárőr vett részt a polgárőrnapon – galériával

Immár huszadik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőrnapot a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség és Dunapataj Önkormányzata szervezésében a dunapataji Szelidi-tó partján. A prominens vendégek részvételével megrendezett esemény kiemelt jelentőségű a megyei polgárőrség életében, hiszen erősíti, egyben kifejezi a polgárőrök összetartozását. A felszólalók méltatták a polgárőrök önfeláldozó munkáját, és elismeréseket, valamint szolgálati járműveket is átadtak az eseményen.

Horváth Péter

Mintegy ötven egyesület, ezer polgárőre vett részt a jubileumi XX. Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőrnapon a festői Szelidi-tó partján szombaton. Dusnoki Csaba, Dunapataj polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy együtt ünnepelhetik a polgárőrség sikereit a rendezvénnyel. Hozzátette, hogy külön öröm, hogy az ifjú polgárőrök közül is sokan vannak jelen, hiszen ők képviselik a fennmaradást.

polgárőr,
Elismeréseket vehettek át
Fotó: Bús Csaba

A polgármester elmondta, hogy az elmúlt időszak nem volt könnyű a járvánnyal, a migráció, a háború, és a gazdasági helyzet nehézségeivel, de a polgárőrök végig helytálltak, és itt utalt a határvédelemben betöltött szerepükre is. – Ha biztonság és rend van, akkor minden van. Ha ez nincs meg, az életünk sokkal nehezebb – emelte ki a polgármester, emlékeztetve arra, hogy Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, ami azt jelenti, hogy a településeken is biztonság uralkodik – és ez nagy részben köszönhető a polgárőrök önfeláldozó munkájának.  – A polgárőrök a szabadidő, és a családdal töltött idő rovására egy veszélyeztetett világban, saját épségüket kockáztatva óvják a közösség, és a társadalom biztonságát – hangsúlyozta Dusnoki Csaba, hozzátéve: a kormányzat is elismeri áldozatos munkájukat, és bizalommal van irántuk az új feladatok átadásával. Ezzel az idei kiemelt feladatra, a külterületi illegális hulladéklerakók felszámolására utalt. Hangsúlyozta, hogy a polgárőrség él és jövője van, amit a térségben újonnan alakuló egyesületek is mutatnak.  

Török Barnabás, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Felügyelő Bizottságának elnöke is elismerő szavakkal illette a polgárőrök áldozatvállalását. Kiemelte, hogy a béke alapja a rend, és a polgárőrök szeretik a rendet, ezért biztosítják azt felbecsülhetetlen fontosságú munkájukkal. Rámutatott, hogy  a polgárőrök a rendőrséggel közösen végzett munkával is nélkülözhetetlen módon járulnak hozzá a közbiztonsági mutatók, amit a kormány támogatással is honorál. Török Barnabás a következő idők kiemelt feladatát, az illegális hulladéklerakók felszámolásának fontosságát hangsúlyozta, amihez nagy segítséget jelent a drónok használata, illetve fontos feladatként jelölte meg a lépésről lépésre megvalósított generációváltást a polgárőrségben.

Dr. Fekecs Dénes, az OPSZ általános és stratégiai elnökhelyettese, és a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség elnöke megnyitó beszédében köszönetet mondott a polgármesternek a helyszín ismételt biztosításáért. Elmondta, hogy a közelmúltban Budapesten tartott országos küldöttgyűlésen a Bács-Kiskun vármegyei polgárőrök teljesítményét méltatták, akik 1 millió óránál is több szolgálatot adtak, de kiemelkedő, hogy a 119 településsel rendelkező vármegyében 116 egyesület működik, több mint 5 ezer taggal. A vármegyei elnök dr. Pintér Sándor belügyminisztert idézte, aki nemzeti kincsnek nevezte a polgárőrséget. Fekecs Dénes leszögezte: a kormány 1,35 milliárd forint működési támogatást biztosított a polgárőrség részére, amit további 200 millióval egészített ki, így a hosszú távú működés biztosított. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a napokban veszi át az uniós elnökséget, ami többlet feladatokkal járhat a közterületi szolgálatot illetően. Méltatta a polgárőrök illegális hulladéklerakók felszámolása terén végzett munkáját, és köszönetet mondott az önkormányzatoknak az egyesületek támogatásáért.

Dr. Vaslóczki Ferenc rendőr ezredes, rendészeti főkapitány-helyettes a stratégiai partnerség, bajtársiasság szavakkal írta le a rendőrség és a polgárőrség kapcsolatát. Kiemelte, hogy a polgárőrök  különleges módon járulnak hozzá Magyarország közbiztonságához, mindezt ingyenesen a szabadidő rovására végzik.

Gyapjas János tűzoltó ezredes, Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese kiemelte, hogy a polgárőrség széleskörűen együttműködéssel járul hozzá közbiztonság biztosításához. Példaként hozta fel a polgárőrök a dunai és tiszai áradások, illetve a tűzesetek idején nyújtott segítségét.  

Font Sándor országgyűlési képviselő köszöntőjében méltatta a polgárőrök önfeláldozását, akik a hivatásos szervekkel együttműködve azért dolgoznak, hogy ne legyen baj hazánkban. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország az egyik legjobb helyen áll a közbiztonság terén és a polgárőrök munkája nélkül nem lenne ilyen előkelő helyen a világranglistán. Példaként hozta fel a migráció elleni munkát, és a lovas csapatok megalakulását. Hangsúlyozta: a kormány figyel a szervezetek anyagi megbcsülésére, a technikai feltételek biztosítására, és a szűkös források ellenére is készen áll arra, hogy továbbra is biztosítsa ezt.

A köszöntők után kitüntetéseket, illetve szolgálati járműveket is átadtak, és bemutatók, illetve főzőverseny is színesítette a programokat.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!