Kecskemét

3 órája

Ország Ferenc: már a napokban is láthatjuk az év eddigi legfényesebb üstökösét

A következő napokban eső egyáltalán nem várható és felhőből is kevés lesz. Ország Ferenc kecskeméti meteorológus azonban azt is elmondta, hogy a nyugodt időjárás tökéletesen lett időzítve ahhoz, hogy az év üstökösét megfigyeljük a tiszta égbolton.

Vizi Zalán

Az elmúlt hetek csapadékos időjárását okozó ciklonok a következő napokban elkerülik a Kárpát-medencét. – Egy északkelet felől kiterjeszkedő anticiklon hatására száraz és hűvösebb levegő tölti ki térségünket, így jóval nyugodtabb, csapadékmentes és felhőben is szűkölködő időjárással találkozhatunk a meteorológiai szempontból jól belátható időben, tehát a következő durván egy hétben – nyilatkozta megkeresésünkre Ország Ferenc kecskeméti meteorológus.

időjárás, Ország Ferenc, üstökös
Ország Ferenc szerint már a napokban is láthatjuk az év eddigi legfényesebb üstökösét
Fotó: Shutterstock.com / Illusztráció

Ország Ferenc szerint sok napsütésben lehet részünk

Kis túlzással azt is mondhatjuk, unalmas időjárásunk lesz a napokban. – A most tapasztalható időjárásunk várhatóan a jövő hét közepéig-végéig kitart majd gyenge széllel, sok napsütéssel. A hajnali órákban egyre gyakrabban találkozhatunk gyenge talaj menti fagyokkal. Bár a térség városi környezeteiben a hajnali órákban a 2-5 fok körüli minimum hőmérsékletek lesznek jellemzőek, a Duna-Tisza közi homoktalajokon előfordulhatnak akár kevéssel fagypont alatti napi minimumok is. Napközben viszont a zavartalan napsütés hatására kellemesen meleg lesz az időjárásunk, a napi legmagasabb hőmérsékletek 15-16 fok körül alakulhatnak – mondta Ország Ferenc. 

Tiszta időben jöhet az üstökösles

Nemhogy csapadék nem lesz a következő napokban, a felhők is elvétve jelennek majd meg az égen. Csupán a magas szintű felhők képeznek majd kivételt, de ezek többnyire vékonyak lesznek, csapadékot pedig sohasem adnak. Ország Ferenctől megtudtuk, hogy kifejezetten örülhetünk, hogy pont most lesz ilyen tiszta, eseménytelen az időjárásunk, mert így egy különlegesen szép üstököst is láthatunk. – A felhőmentes időjárás kiválóan alkalmas lesz a hétvége attrakciójának megtekintésére. A C/2023 A3 üstökös ugyanis szabad szemmel is látható lesz – mondta Ország Ferenc, hozzátéve, hogy már a napokban is kiszúrhatjuk az év eddigi legfényesebb üstökösét, de a legszebb látványt előreláthatóan a vasárnap esti, éjszakai órákban csíphetjük el.

A C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstököst 2023 januárjában fedezték fel a Kínai Tudományos Akadémia Bíbor-hegyi Obszervatóriumában. A pályáját már ekkor kiszámolták, és tudni lehetett, hogy ha túléli a Nap közelségét, a Földről idén ősszel megfigyelhető lesz. Nos, 2024. szeptember 27-én elég közel került a Naphoz, ugyanis 58 millió kilométerre haladt el tőle. Ez megegyezik a Merkúr–Nap-távolsággal, viszont az üstökös nem semmisült meg, így a 30 millió kilométer hosszú csóvával rendelkező égitest szabad szemmel is látható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában