Bács-Kiskun

2024.09.12. 13:50

Vége az allergiaszezonnak? Régen látott lehűlés jön hétvégén!

Az előző hétvégén még kánikula, igazi strandidő volt, most hétvégén azonban a 30 fok feletti hőmérsékletek a felére csökkennek, és beköszönt az igazi ősz. Csapadék is várható, ez viszont az allergiásoknak és a mezőgazdaságnak jó hír. Ország Ferenc kecskeméti meteorológussal beszélgettünk.

Vizi Zalán

Lehűlés és esős őszi idő

Csütörtökön a nyugodtabb időjárást még sok napsütés kísérheti, péntektől azonban jön a lehűlés, csapadékosabbá válik az idő.

lehűlés, Bács-Kiskun, időjárás
Régen látott lehűlés jön hétvégén!
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

– A szél nyugati irányból megerősödik, és a hét utolsó hétköznapján megindul az erőteljesebb lehűlés – mondta Ország Ferenc kecskeméti meteorológus. Ugyan pénteken még kevéssel 20 fok fölött mozoghatnak a maximumhőmérsékletek, ám ettől a húszas számtól hétvégére elbúcsúzhatunk.

– A jelentősebb lehűlést szombaton érezhetjük meg igazán, az előző hétvégi adatokhoz képest szinte a felére is csökkenhetnek a napi maximumok, hiszen 12–13 fokos idő várható – tekintett előre a szakember.

– Péntek délután és vasárnap újrázó módon megjelenhet a csapadék, hogy még inkább színesítse az amúgy is változékony hétvégi időjárásunkat. Hétfőtől viszont újra felmelegedés veszi kezdetét, és napközben a kellemes 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. A változékony időjárás velünk marad, de jövő héten 21–22 fok körül alakulhatnak átlagban a maximum hőmérsékletek – nyilatkozta Ország Ferenc.

A természetre felüdülés vár

Aszályszempontból jót tett a természetnek, hogy végre esett az eső a napokban, de a hétvégi lehűlés és csapadékos időjárás sem fog ártani.

– Az aszály jelentősen tudott csökkenni az elmúlt napokban, de még mindig kevés a nedvesség a talaj felső rétegeiben. Az aszálytérkép alapján hazánkban főleg a Dunántúlon enyhe és közepes aszályintenzitással találkozhatunk, keletre haladva, ahol a hét elején kevesebb csapadék hullott, azonban nő a vízhiány mértéke. Ezen a hétvégi eső segíteni fog, sőt, már az jót tett a természetnek, hogy a 30 fokos hőmérsékletek megszűntek. Kecskemét környékén átlagosan 10 milliméter eső esett a napokban. Ez hirtelen jól esett a talajnak, de szükség van további nedvességre, főleg, ha az őszi magágyelőkészítésre gondolunk – értékelte a mezőgazdaság szempontjából a helyzetet a meteorológus.

Allergiások, frontérzékenyek, figyelem!

Azzal, hogy a csapadék végre megjelent, jelentősen csökkent a levegőben lebegő apró részecskék, a por és növényi pollenek mértéke.

– Azok számára, akik allergiával vagy asztmával küzdenek, jó hír, ha esik az eső, ugyanis a csapadék tovább csökkenti a levegő por- és pollentartalmát, így a tisztább levegőben enyhülnek a tüneteik. A hétvégére a Kárpát-medencébe érkező és akár több napig is felettünk vesztegelő mediterrán ciklon viszont többszörös fronthatást is eredményezhet. Emiatt a frontérzékenyek rossz közérzetre, fejfájásra készülhetnek, de a hirtelen nagy lehűlés miatt az őszi megfázásra is oda kell figyelnünk – figyelmeztetett Ország Ferenc kecskeméti meteorológus.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában