Időjárás

2024.08.13. 19:19

Újabb melegrekord dőlt meg, Kelebián 40,7 fokot mértek

Megdőlt a napi melegrekord kedden hazánkban.

Maksa Balázs

Az előzetes adatok alapján megdőlt a napi országos melegrekord kedden – közölte Facebook-oldalán a HungaroMet Nonprofit Zrt. Mint írták, az eddigi rekordot a Kaposváron 1946-ban mért 39,8 fok jelentette, most ezt egy utcahosszal túlszárnyaltuk.

Stressed,Asian,Woman,Drying,Sweat,With,A,Cloth,In,A
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A cég által közzétett képen látható, hogy az első helyezett Kelebiát további három Bács-Kiskun vármegyei mérőállomás követi a legmagasabb hőmérsékleti értékekkel: Kiskunhalas (40,4 °C), Kisszállás külterület (40,1 °C) és Baja Csillagvizsgáló (40,1 °C).

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt. Facebook-oldala

Sorra dőltek meg a melegrekordok

Mint arról korábban beszámoltunk, sorra dőltek meg a melegrekordok a nyár során hazánkban.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt. A mérések szerint július 11-étől hat napon át mindennap megdőlt az országos melegrekord: ebből hármat a Bács-Kiskun vármegyei Kelebia, hármat a Hajdú-Bihar vármegyei Körösszakál tudhat a magáénak.  

Perzselő hőség Bács-Kiskunban

Az idei rekordok sorozata július 9-én kezdődött, amikor Baja Csillagvizsgáló meteorológiai állomáson 38,1 Celsius-fokot mértek, ezen a napon a korábbi rekord 37,9 fok volt, amit 2011-ben Pécs Egyetem állomáson rögzítettek.

Július 11-én napközben Kelebián 40,0 fok volt a legmelegebb órákban (az erre a napra vonatkozó korábbi rekord 38,5 fok volt, amit Szerepen rögzítettek 1922-ben).

Július 12-én napközben ismét rendkívüli forróság uralkodott az ország nagy részén, Kelebián pedig 40,4 fokig melegedett fel a levegő (a korábbi, 38,9 fokos rekordot 1922-ben jegyezték fel Eger és Szerep állomásokon).

Július 16-án napközben ismét Kelebián volt a legmelegebb, itt 41,6 fokig melegedett a levegő hőmérséklete (a korábbi rekord 40,0 fok volt, amit Szerepen rögzítettek 1928-ban).

A következő napokban ez vár ránk

Szerdán napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, éjjel általában kiderül az ég, de az éjszaka második felében délnyugaton átmenetileg megnövekedhet a felhőzet. Szerdán az északkeleti harmadot kivéve helyenként fordulhat elő zápor, zivatar. Emellett a hajnali órákban délnyugaton sem kizárt egy-egy csapadékgóc kialakulása – közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt kedden.

Mint írták, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 18 és 24 fok között várható, de északkeleten helyenként ennél pár fokkal, míg a hidegre hajlamos helyeken több fokkal hűvösebb lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán döntően 33 és 38 fok között várható, ennél pár fokkal alacsonyabb értékeket északkeleten, magasabbat a Dél-Alföldön mérhetnek. Utóbbi területeken akár 40 fok köré is forrósodhat a levegő.

Szerdától harmadfokú hőségriasztás lesz

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján az ország egész területére vonatkozóan korábban elrendelt hőségriasztását 2024. augusztus  14-én (szerda) 00.00 órától harmadfokúra emeli, és 2024. augusztus 18-án (vasárnap) 24.00 óráig meghosszabbítja – írja közleményében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A folyamatos melegben fokozódik szervezetünk terhelése. Testünk hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolja. Ezért fontos, hogy az átlagosnál is melegebb napokon a lehető legelővigyázatosabbak legyünk.

Fokozott odafigyelést igényelnek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők, emellett ügyeljünk a házi kedvencekre is.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is rövid idő alatt életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a vízbe. Várandós nők csak mértékkel tartózkodjanak a napon, ha testhőmérsékletük túlzottan felmelegszik, az káros lehet a baba egészségére.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklitúra vagy egyéb aktív pihenési forma mellett dönt a hőségriasztás ideje alatt, tartson gyakrabban pihenőt, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be pólóját – javasolják. 

Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. A melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában