Bács-Kiskun

2024.08.29. 13:43

Kánikulával zárjuk a rekorddöntögető nyarat, és kánikulával kezdjük a tanévet is

A szeptemberi iskolakezdés előtt a hétvégén még csobbanhatunk egyet, a kánikula ugyanis a jövő hét közepéig velünk marad. Az előrejelzésekről és az idei nyár időjárásának értékeléséről Ország Ferenc kecskeméti meteorológust kérdeztük.

Vizi Zalán

Sok helyen lehetett arról olvasni az elmúlt hetekben, hogy az idei a leghidegebb nyár az előttünk álló nyarakhoz képest. A globális felmelegedés miatt ugyanis ennél csak melegebb nyarak várnak majd ránk a következő években, évtizedekben. Pedig az idei sem volt „hideg”. És a nyár utolsó hétvégéje sem lesz az.

hőség, kánikula
Fotó: Csapó Balázs / MW-archív / illusztráció

– Az előrejelzésekből az látszik, ami idén nyáron többször is előfordult, hogy a nyár utolsó hétvégéje is a sokéves átlagnál magasabb hőmérsékletű lesz. Sőt, előreláthatóan a jövő hét elején is velünk marad a kánikula, a 33–35 fok körüli maximumok és a 20 fok környéki minimumok – tekintett előre Ország Ferenc kecskeméti meteorológus.

Visszaemlékezhetünk, hogy a szeptember eleji iskolakezdést sokszor kísérte igazi őszi időjárás, csapadékkal és több fokos lehűléssel. Ez azonban idén más lesz.

– Az iskolákban inkább nyárias időben csengetnek majd be, nem várható az új tanév első napjaiban a szokásos szeptember eleji visszaesés a hőmérsékleti értékekben, ám egy lassan hűlő tendencia a hosszú távú előrejelzésekben már körvonalazódik – nyilatkozta hírportálunknak a kecskeméti szakember.

Hőmérsékleti visszaesésre, a strandidő elmúlására jövő hét második felétől van esély.

– Bár az egyhetes előrejelzési időtávon ez a prognózis már túlmutat, így jelentősen megnő az előrejelzés bizonytalansága, de szeptember első teljes hetének csütörtökétől kisebb fellélegzés következhet be, ami azt jelenti, hogy talán 30 fok alá is érhet a napi maximumhőmérséklet, míg a napi minimum 15–18 fok körül lehet majd – mondta Ország Ferenc.   

Hivatalos adatok és összegzés még nincs, de jó eséllyel minden idők legmelegebb januárja és februárja után 2024 tartogatta a valaha volt legmelegebb nyarat a Földön.

– Korábban már megállapíthattuk, hogy a legmelegebb tél és tavasz is megdőlt, és most valószínűleg a nyári időszakkal is hasonló a helyzet. Magyar viszonylatban is kiemelkedően meleg nyáron vagyunk túl. Ami a csapadékot illeti, a 2021–2022-es extrém szárazságot az idei nyár első felében tapasztalt esőzések miatt nem értük el, azonban azt érezhettük, hogy a nyár második fele hajazott erre. Az agráriumot is megviselte a júliustól kezdődő és az augusztust is meghatározó szárazság és a szűnni nem akaró 35 fokos hőmérsékletek. Összességében tehát elmondható, hogy rekorddöntögető nyár áll a hátunk mögött – értékelte az időjárási helyzetünket Ország Ferenc meteorológus.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában