Melegrekord

2024.07.17. 08:27

Kánikula: Kelebián 41,6 Celsius-fokot mértek kedden

Az abszolút melegrekord végül nem, az országos napi melegrekord viszont megdőlt Kelebián, ahol 41,6 Celsius-fokot mértek kedden.

Tapodi Kálmán

A HungaroMet Nonprofit Zrt. közlése szerint július 16-a volt az év eddigi legforróbb napja. A meteorológia szolgálat Facebook-oldalán arról is írtak, hogy kedden a települések TOP10-es listájára csak 40 Celsius-fok feletti értékkel lehetett felkerülni. 

hőség, melegrekord, Kelebia
Kelebián 41,6 Celsius-fokot mértek kedden
Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A HungaroMet közösségi oldalán így számoltak be az újabb melegrekordról: – Adatellenőreink ma is fokozott figyelemmel  kísérték a hőmérséklet alakulását, így derült ki az esti órákban, hogy a Kelebián elhelyezett mérőállomásunk mért egy magasabb értéket, mint a körösszakáli adat. Pontosan  41,6  fokig emelkedett a hőmérséklet Kelebián a délutáni órákban, így még közelebb kerültünk az abszolút maximum rekordhoz. Fontos tudni, hogy mérőrendszerünkbe szűrők vannak beállítva, melyek egy bizonyos érték fölötti adatokat kivesznek az adatsorból, ezzel elkerülve, hogy hibás adatokkal dolgozzunk. Ezeket a kiszűrt adatokat utólag vizsgálják felül adatellenőreink, így történhetett meg, hogy az esti órákra tisztázódott a rekord pontos értéke.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában