Záporok, zivatarok

2024.07.23. 08:39

Elsőfokú meteorológiai riasztást adtak ki Bács-Kiskunra is

Citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt a HungaroMet. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó eső eshet.

Baon.hu

Leginkább a Duna vonalának környezetében, valamint attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyek számossága a késő délelőtti óráktól gyorsan növekedhet. Kisebb eséllyel a Dunántúl nyugati és középső részén is megjelenhet néhány cella. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti: rövid idő alatt akár >25-30 milliméter, az egymást követő intenzív cellákból akár >50 milliméter is hullhat, valamint a domborzati viszonyok függvényében (elsősorban az Északi-középhegységben) villámárvíz is létrejöhet. Emellett az intenzív gócokban jégeső (jellemzően <1-2 centiméter), környezetükben viharos (>65-80 kilométer/óra, légzuhatagokban akár >90 kilométer/óra) széllökések is előfordulhatnak – írja a met.hu.

zivatar, riasztás, Bács-Kiskun
Forrás: met.hu

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában