Bács-Kiskun

2024.07.18. 12:55

Jó hír: átmenetileg elbúcsúzhatunk a 40 fokos forróságtól

Elképesztő mértékben nő a hőmérséklet Magyarországon. Már a január, február is minden eddiginél melegebb hónapok voltak, ami előrevetíthette, hogy a 2024-es nyár extrém forróságot is hozhat. Ez beigazolódott, az elmúlt hetekben folyamatos a 40 fokos forróság, a klímaberendezéseket csúcsra kell járatni. De vajon milyen lesz a mostani hétvégénk, és meddig kell együtt élnünk ezzel a meleggel? Ország Ferenc kecskeméti meteorológust kérdeztük.

Vizi Zalán

– Annak, aki nem bírja az extrém meleget, jó hírrel tudok szolgálni, hiszen a 40 fok körüli hőmérséklettel kedden tetőzött a hőhullám, ezután lassú lehűlés vette kezdetét – nyilatkozta hírportálunknak Ország Ferenc meteorológus. 

hőség, kánikula
Lassú lehűlés vette kezdetét, ezért vége a 40 fok körüli hőmérsékletnek  – mondta Ország Ferenc meteorológus
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Június 16-án nem sok hiányzott ahhoz, hogy megdőljön a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérsékleti érték, a 41,9 fok, amelyet 2007. július 20-án vármegyénkben, Kiskunhalason mértek. Idén volt, ahol 41,4 fokot is mutattak a hőmérők. 

Hétvégén irány a strand

A strandidő velünk marad, átmenetileg viszont jó eséllyel elbúcsúzhatunk a 40 foktól. – Kecskeméten és környékén e hét második felét és a hétvégét ennél pár fokkal hűvösebb, 32-36 fokos csúcsértékek jellemezhetik – tekintett előre Ország Ferenc, aki hozzátette, hajnalban nem fog 20 fok alá csökkenni a hőmérséklet. – A kisebb lehűlést az okozza, hogy megélénkül, megerősödik az északias irányú szél, és ez olyan hűvösebb légtömegeket hoz, amelyek a 40 fokos hőséget kicsit megszakítják. A hétvége nagy része túlnyomórészt gyengén felsős, napos idővel fog telni. Ha 40 fokos kánikulára nem is, de 30 fok feletti értékekre számíthatunk – mondta a meteorológus.

Az aszály mértéke fokozódik

A HungaroMet Zrt. aszálytérképén az látható, hogy az ország nagy részében nagyfokú aszály jellemző, elvétve egy-egy területen súlyos az aszályhelyzet. Az elmúlt időszakban bár volt pár futó zápor, hullott némi csapadék, amely időszakosan enyhíthette a szárazságot, viszont elmondhatjuk, hogy az országban a hegyvidéki területeket leszámítva Magyarország körülbelül 80 százalékán ezzel együtt is közepes vagy nagyfokú aszály uralkodik.

– Hétvégén ez várhatóan nem fog mérséklődni, a csapadékhiányos időszak a jövő hét elejéig, közepéig kitart. Olyan csapadékzónát nem várok most hétvégére, amely nagy területen enyhítené az aszály mértékét. Jövő hétig tehát az aszály nemhogy enyhülne, de még fokozódni is fog – tette hozzá a meteorológus. 

Megváltást hozhat a jövő hét

Ország Ferenc szerint jövő hét elején több hidegfront átvonulása megnyugtathatja azokat, akik a nagyon magas hőmérsékletek miatt nehezen tudják elviselni ezt a nyarat. Akár 30 fok alá is csökkenhetnek a napi maximumok, illetve a hétfői hidegfrontnak köszönhetően a hajnali hőmérséklet keddre várhatóan 20 fok alá is beléphet. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában