Súlyos méret

2024.09.05. 17:10

Két és fél kilós szőlőfürttel nyerte meg az országos versenyt a kecskeméti Lázár György

A Kecskeméten gazdálkodó Lázár György a „A legnagyobb szőlőfürt” és „A legzamatosabb csemegeszőlő” aranydíját nyerte el Pécsen, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklóshegyi Kísérleti Telepén rendezett Országos Csemegeszőlő Kiállításon és Versenyen. A finomságokat a kecskeméti közönség is fogyaszthatja, hiszen a gyümölcskertész rendszeresen árusít a nagypiacon, és tagja a Szatyor bevásárlóközösségnek is.

Sebestyén Hajnalka

A versenysikerekről és különleges szőlőfajtákról a napokban beszélgettünk az ismert termelővel, aki szabadidejében a kecskeméti Cantus Nobilis kórusban is énekel. 

Lázár György
Lázár György nagyszemű, nagy fürtös szőlői a kecskeméti piacon is népszerűek
Fotó: Sebestyén Hajnalka

– Mióta foglalkozik gyümölcstermesztéssel?

– 1995-ben telepítettem egy-egy hektár csemegeszőlőt és őszibarackot. Nálunk családi örökség a gyümölcstermesztés szeretete, szüleim és nagyszüleim is kecskeméti gazdálkodók voltak. Gyermekként ebben nőttem bele, érettségi után a Kertészeti Főiskolai Karon, Szőlő és Gyümölcstermesztés Szakon diplomáztam. Dolgoztam a helvéciai Fajtakísérleti Telepen, és sokat tanultam más termelőktől is. Testvérem, János is a szakmát erősíti, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomásán dolgozott, nyugdíjasként szőlőiskolája van. 

– Merrefelé gazdálkodik?

– Kecskeméten, két helyen is. A nagyszüleim vallották, legalább két helyen legyen a gyümölcsös. Az időjárási károk ellen így lehet hatékonyan fellépni. Már régen is azt tapasztalták, hogy a vihar, a jégeső csak egy-egy sávban tarol, így a város két különböző részén lévő gyümölcsöst jó eséllyel ugyanaz a vihar nem sújtja. Az egyik ilyen nagyszülői ősi birtokon építkeztünk párommal, Erikával és neveltük fel öt gyermekünket. A másik, amit megtanítottak, mindig több lábon álljak, többféle gyümölccsel foglalkozzak. 

– Milyen gyümölcsöket termeszt?

– Sokféle szőlőt, ötféle körtét, lekvárnak is kiváló kajszit és ízletes „gumi” őszibarackot. Korábban meggyel is foglalkoztam. A vegyszermentes ökogazdálkodás híve vagyok, amennyire csak lehet, nem alkalmazok vegyszert. Sajnos, azonban van néhány újfajta kártevő, ami ellen muszáj védekezni. 

– Szőlőfajtái nagyon különlegesek. Óriási szemek, és óriási fürtök. Milyen fajták?

– Benne vagyok egy „csemegeszőlő közösségben”, melynek az ország különböző pontjain több fajtagyűjtő a tagja. Tanulunk egymástól, csereberélünk fajtákat. János bátyámmal szőlőoltással is foglalkozunk. Folyamatosan figyelem a fajtákat, melyik bírja a kecskeméti talajt, a mostani extrém időjárást, a változó termesztési körülményeket. A kedvező talajadottságoknak és az öntözésnek tulajdonítható, hogy az általam termelt orosz, ukrán és más külföldi szőlőfajták ennyire szépek és piacosak. Vannak magyar csemegeszőlő fajtáim is, melyek szintén megállják a helyüket a piacon.

– Mekkora területen termel szőlőt?

– Több mint 3500 tőkén termelek, ebben van egy jelenleg kb. 130 fajtából álló, folyamatosan gyarapodó fajtagyűjtemény is. Ezek termését árusítom a piacon, és tagja vagyok a Kecskeméti Szatyor Bevásárlóközösségnek, ahol sokan rendelnek tőlem. A közelmúltban a Hírös Hét Fesztiválon belül a Kistérségi Kiállításon is volt standom, ahol néhány napon át találkozhattak velem a látogatók.

– A közelmúltban országos sikert ért el szőlőfürtjeivel. Mesélne erről?

– Az említett csemegeszőlő közösség révén kerültem kapcsolatba a pécsi Kutatóintézet munkatársaival, ők ajánlották figyelmembe az immár harmadik alkalommal meghirdetett pécsi Országos Csemegeszőlő Kiállítást és Versenyt. Már tavaly is részt vettünk ezen testvéremmel, akkor lemaradtunk a dobogóról. Megfogadtam, egy év múlva még nagyobb fürttel jövünk és nyerünk. Szerencsére így is lett. Aranyérmet szereztünk „A legnagyobb fürt” és „ A legfinomabb csemegeszőlő” kategóriában is. 

– Mekkora fürttel érték el a győzelmet?

– Két és fél-kilós fürttel indultunk a versenyen, amely egy orosz, a Krasza Bullock elnevezésű sötétkék szőlőfajta gyönyörű termése volt. A legenda szerint a nemesítőt Sandra Bullock „kvalitásai” ihlették meg ennél a fajtánál. Ha nem is ekkorát, de hasonló nagyságúakat rendszeresen árusítok a kecskeméti nagypiacon is. „A legfinomabb csemegeszőlő” kategóriát pedig egy ukrán, nagyon egyedi, muskotályos illatú és ízű, fehér csemegeszőlő fajtával nyertük meg.

– Milyen szőlőt keresnek a vásárlók?

– Természetesen a szőlőnél is elsősorban a szemükkel vásárolnak az emberek. Előny a szép sárga vagy rózsaszín és a nagy méretű, különleges bogyóformájú fajta. Sajnos sokan mellőzik a sötétkék színű fürtöket, mert úgy gondolják, azok borszőlők. Küldetésemnek tekintem, hogy ezeket a kék-bogyójú, magas antioxidáns tartalmú fajtákat is ajánljam. „Moldova a szívek doktora” felirattal kínálom ezt az értékes moldáv kék szőlőt. Törzsvásárlóim már bíznak bennem és bátran kóstolgatják a nagyon változatos ízű és bogyóformájú fürtöket. Nagy divatja van jelenleg a magnélküli fajtáknak, jó néhány fajtával próbálom a piaci igényeket kielégíteni. A magvas szőlők mellett szól, hogy a szőlőmag nagyon sok értékes ásványi anyagot, vitaminokat, telítetlen zsírokat, antioxidánsokat tartalmaz. Evés közben csak meg kell roppantani a magot, hogy a szervezet hozzáférjen ezekhez a hasznos összetevőkhöz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!