Baja

2024.09.10. 20:40

Fókuszban az élelmiszergazdaság – Innovációs fórumot tartottak

A harmadik bajai innovációs fórumra a gazdasági élet, a politika és a tudomány szereplőit várták a szervezők a Bácskai Kulturpalotába. A rendezvény ötletgazdája Pozsgai Imre, a Baja Vagyon Zrt. vezérigazgatója szerint fontos, hogy a tudomány és a gazdasági élet szereplői találkozzanak és hassanak egymásra.

Márton Anna

A hétfői innovációs fórum célja felhívni a figyelmet arra a kiemelkedési lehetőségre amit a városból kikerülő termékek, szolgáltatások esetében a magasabb hozzáadott szellemi érték jelenthet. 

Pozsgai Imre, innovációs fórum, Baja,
Pozsgai Imre-a Baja Vagyon Zrt. vezérigazgatója
Fotó: Márton Anna

– Mindig arra törekszünk, hogy legyen minél nagyobb hozzáadott érték egy-egy termékhez, vagy szolgáltatáshoz amit előállítunk. Ha a szellemi hozzáadott érték magasabb, az azt jelenti, hogy sok magasan képzett munkaerőre van szükség. Ha sikerül olyan ágazatokat meghonosítani Baja környékén amelyek innovatívak, ez azt jelenti, hogy megnő a jól fizetett minőségi munkahelyek száma, és ez a bizonyos kiáramló többlet jövedelem majd megjelenik a másodlagos, harmadlagos szektorokban, tehát általánosságban fejlődik tőle a város. Azt gondolom, hogy egy ilyen vidéki periférián levő kis város mint Baja esetében rendkívül fontos lenne, hogy tudás alapon gondolkodjunk – mondta hírportálunknak Pozsgai Imre.

A harmadik fórumon dr. Póla Péter, az Eötvös József Főiskola Gazdálkodási Intézet igazgatója tartott előadást vidékfejlesztéssel, településfejlesztéssel kapcsolatban. Az előadó a vidéki kis települések lehetőségeiről és a leszakadás elöli megmenekülésről beszélt.

Dr. Raskó György agrárközgazdász a magyar agrárium helyzetéről szólt. Arról, hogy miként hatott az Európai Unió a gazdálkodásunkra és mi várható a háború után. 

Pozsgai Imre szerint  jelentős változások lesznek. Ukrajna és Oroszország a világ két legnagyobb gabonaexportőre, s ha béke lesz, akkor megtörténhet, hogy Magyarországra ráömlik az olcsó gabona. 

A rendezvényen a tudományos előadások mellett helyi jó gyakorlatokat, megvalósult innovációs projekteket is megismerhettek az érdeklődők.

– Tanulnunk kell, egyrészt a tudás birtokosaitól, kutatóktól, másrészt egymástól. Az előadásokat követően helyi, illetve környékbeli termelők, szolgáltatók mutatnak be egy-egy innovatív projektet, ami már megvalósult. Ezekből lehet a leginkább tanulni. Párhuzamosan az előtérben három helyi termelő: a Mogyi Kft, a Foody Kft. és az Optimum KKT kínál helyi gyártású, magas szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, feldolgozott speciális élelmiszereket. Ennek már hagyománya van Baján, azt gondolom, hogy ezt erősíteni kell, ki kell hangsúlyozni és ebbe az irányba kell haladni – fogalmazott Pozsgai Imre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!