Nagykőrös

2024.09.04. 20:35

Fajtaváltást sürget a kánikula

A tartósan forró és száraz időjárás legalább egy hónappal sürgette meg a szőlő szüretét a Nagykőrös, Törtel környéki gazdaságokban.

Miklay Jenő

A gazdák az Irsai Olivér, Zalagyöngye fajták fürtjeitől szabadítják meg legelőször a tőkéket. A szőlészek csalatkoztak, hiszen júliusig rekordtermést becsültek az ültetvényekben. A szőlő jelentős részét azonban elvitte a két hónapig tartó száraz forróság, s helyenként pusztít a fekete rothadás kórokozója. Ezért  napjainkban csak bőven közepesnek nevezik a hozamokat.  Közben  ki-ki aggodalommal gondol  a jövő évi termésre. A kánikula, a vízhiány megterheli a növényeket, visszaveti a rügydifferenciálódást, abból következően pedig szűkösen hozzák majd legközelebb a fürtöket. Patonai Ferenc nagykőrösi szőlész szerint a tartósan jelentkező, s immár a szőlőtermesztést is veszélyeztető kánikulai aszály fajtaváltásra készteti a gazdákat. A nálunk régóta honos szőlőfélék  meglehetősen jól bírják a meleg, száraz nyarakat.  Ezért egyebek közt a rajnai rizlinggel, az olaszrizlinggel, a kadarkával tehetik a jelenleginél biztonságosabbá a termesztést – mondta a szakember. 

fajtaváltás, termés, gazda, Nagykőrös
Zalagyöngye. A bőtermő fajta idén féltermést hozott az öntözetlen területeken.
Fotó: Miklay Jenő

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!