Előadások

2024.09.14. 12:14

Agrárszakmai fórumot tartottak Szakmáron – galériával

A Szakmár-Kistényi Szigeti Farmon Szigeti Tamás, kalocsai agrármérnök, agrártanácsadó szervezésében tartottak agrárszakmai fórumot. A pénteki eseményen a vármegye déli régiójának szinte valamennyi fontos politikai és közigazgatási vezetője részt vett.

Zsiga Ferenc

A korábbi éveknél jóval szerényebb programkínálat és előadók miatt, idén a kalocsai paprikaünnep nevéből száműzték a „fesztivál” szót. A város legnagyobb rendezvényét, amit huszonhat éve indítottak útjára, ezúttal az eredeti nevén, Paprikanap hirdették meg. Ennek első programeleme a hagyományt követve a paprikáról szóló városi agrárszakmai fórum lehetett volna, de ez is elmaradt. A szakmári összejövetel viszont pótolta a kalocsai fórumot és ezúttal is hasznos információkhoz juthattak a mezőgazdasági ágazatban érdekeltek.

 agrárszakmai fórum, Feldman Zsolt, Szakmár
A szakmári agrárszakmai fórumon Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár is részt vett
Fotó: Zsiga Ferenc

Az agrárfórum résztvevőit és az előadókat Szigeti Tamás főszervező köszöntötte, majd az agrármérnök a családi vállalkozásként működő céget és annak tevékenységét mutatta be. Mint elhangzott, az agrártanácsadással is kiemelten foglalkozó társaságnak mintegy kétszáz gazdálkodó az ügyféle. Ez az üzletág 14 milliárd forint vidékfejlesztési forrás elnyerésével és az ezzel kapcsolatos adminisztratív feladatok elvégzésével segítette a döntő többségükben Bács-Kiskun vármegyében gazdálkodó partnereit. 

Az előadások sorát Szabó Endre, a Magyar Államkincstár igazgatója kezdte, aki az agrártámogatások kifizetéséről és azok várható további ütemezéséről tájékoztatta a hallgatóságot. Az előadó leszögezte: az agrártámogatások 2024-re is teljes körűen biztosítottak, a költségvetésből 650 milliárd forint kiegészítés jut a vidékfejlesztési forrásokhoz.

Az igazgató az adminisztratív és egyéb nehézségek ismertetése mellett szólt arról is, hogy a reményeik szerint az ősz folyamán teljes körűen le tudják zárni a 2023. évi kifizetésekre vonatkozó folyamatokat. 

–Ezzel párhuzamosan készülünk, hogy október 16-tól meg tudják kezdeni az előlegfizetéseket. Az erre vonatkozó eljárásrend nem változott, az egységes kérelmekben beérkezett igények adminisztratív és helyszíni ellenőrzése a kormányhivatalok munkatársainak bevonásával, a nyár közepén megindult. Ezeket azonban október végéig nem tudják lezárni, így a kifizetések át fognak húzódni a tavaszi időszakra. Október 16-án megkezdődik az előlegfizetés, huszonegy közvetlen támogatási kötelezettségvállalási jogcímben fogunk tudni előleget, vagy december hónapban részfizetést eszközölni. A legnagyobb összeget ezúttal is az alaptámogatás adja – mondta az igazgató. 

– A napokban Budapesten üléseztek az uniós tagállamok KAP főigazgatói. Magyar elnökségként a Közös Agrárpolitika keretei között működő támogatási rendszer egyszerűsítése köré szervezték a közös munkát. A legtöbb tagállam hasonló kihívásokkal küzd a tavaly indult új KAP-ciklus végrehajtása során, és nem véletlenül van az agrárminiszterek tanácsa sok végrehajtást érintő kérdésben a magyarhoz hasonló, egyszerűsítést szorgalmazó állásponton. Magyarországon a KAP Stratégiai Terv keretei között közel 5300 milliárd forint felhasználása történik meg 2023-2027 között. Ebből a 2900 milliárd forint az agrár- és vidékfejlesztési támogatás, 52 százalékát gazdaságfejlesztésre, 36 százalékát a környezeti és éghajlati célok elérésére fordítja a magyar kormányzat – sorolta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!