Mezőgazdaság

2024.08.30. 11:20

Dunapatajon várakozáson felül zárták a betakarítást

A Kalocsai járás egyik meghatározó mezőgazdasági üzeme az 1000 hektár saját, ebből 200 hektár öntözhető területtel rendelkező, 400 hektárt integrált formában, 600 hektárt bérmunkában művelő dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft. A társaság ügyvezetőjével, Dusnoki Csaba Sándor agrármérnökkel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara precíziós munkacsoportjának vezetőjével a betakarítás eredményétől, a két hónapja tartó aszály rövid és hosszú távú hatásairól, kihívásairól beszélgettünk.

Zsiga Ferenc

– Egy viszonylag pozitív évkezdés után jött az a hatalmas nagy pofon, amit a magyar mezőgazdaság a hetek óta tartó aszály formájában kapott. Sajnos az aszály a Duna–Tisza közét egyértelműen, de az ország egész területét tekintve is sokkal nagyobb mértékben érintette, mint eddig bármikor. Szerencsére ezt a generálisan nagyon rossz képet a társaságunk esetében árnyalni tudom. A dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft. számára várakozásainkat felülmúlva zárult a betakarítás. Egyelőre az őszi káposztarepce esetében tapasztaltunk az előző évek üzemátlagához képest visszaesést. Idén nettó 3,1 tonna/hektár, míg tavaly nettó 4 tonna/hektár körül alakult a termésátlag. A csökkenésért a tavasz második felében hiányzó csapadék okolható. Ezzel szemben az őszi árpa és az őszi búza esetében az aratást jó és nagyon jó termésátlagokkal tudtuk zárni. Árpából 8 tonna/hektár üzemi átlagot értünk el, ami egy jó közepes szint – mondta Dusnoki Csaba Sándor.

Dusnoki Csaba Sándor
Dusnoki Csaba Sándor agrármérnökkel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara precíziós munkacsoportjának vezetőjével a betakarítás eredményeiről számolt be hírportálunknak
Fotó: Zsiga Ferenc

– Őszi búzából minden várakozásunkat fölülmúlva 8 tonna/hektár, sőt, e fölé is sikerült mennünk. Volt olyan tábla, amelyik 10 tonna/hektárig ment el, ami idén ritkaságszámba megy. Kimagasló az is, hogy a raktárakba a minőséget tekintve 80 százalék körüli euró és malmi búzát tudtunk betárolni. Tehát viszonylag kevés a takarmánybúza, ami országosan nem mondható el. Mindennek az alapját az ősszel nagyon nagy mennyiségben lehullott csapadék adta – tette hozzá Dusnoki Csaba Sándor.

A szakember a jelenlegi és a közeljövőben elvégzendő mezőgazdasági munkákról, nehézségekről szólva kifejtette, immár kijelenthetjük, hogy a dunapataji határban közel kettő hónapja nem volt értékelhető mennyiségű csapadék, alkalmanként is csak egy-két milliméter esett.

– Hatalmas a baj, a Kalocsai járásban a talajban jelenleg közel 200 milliméter a vízhiány, ami nagyjából a féléves csapadék mennyisége. A partnereinknél, akiknél bérszolgáltatóként dolgozunk, jelenleg a kukorica és a napraforgó betakarítása zajlik. Végleges számok még nincsenek, de nagyon szórt a termésátlag. Vannak jó kategóriájú és nagyon rossz kategóriájú területek. Egy-egy vállalkozás technológiai fegyelme most igazán ezek között az extrém, szélsőséges időjárási körülmények között mutatkozik meg. 

Ahol nem tartották be az adott technológiát, nem figyeltek eléggé a növényre, ott lényegesen rosszabb terméseredményt érnek el. 

Immár vitán felüli, hogy az év első nyolc hónapjának időjárási körülményei között erősen felértékelődött az egyes technológiai elemek precíz alkalmazása. Mindez a jövőre nézve is tanulságul szolgál – mondta az agrármérnök.

betakarítás, öntözés, növénytermesztés
A társaság a legkorszerűbb önjáró, távvezérelhető öntözőrendszerrel is rendelkezik 
Fotó: Zsiga Ferenc

Dusnoki Csaba Sándor azt is megosztotta velünk, hogy hamarosan az őszi káposztarepcét kellene vetni, de ezt a jelenlegi környezeti adottságok nem teszik lehetővé. Sem a talaj, sem a magágy előkészítés nem megoldott, ezeket a munkálatokat a nagy szárazság miatt nem hogy jó, de még elfogadható minőségben sem tudják elvégezni. Ebből következik, hogy nem tudnak vetni. A szakember azt javasolja: ha szeptember 20-ig nem sikerül olyan körülmények között elvetni a repcét, ami megfelelő, akkor el kell engedni, és mást kell helyette termeszteni. Sajnos az előrejelzések nem jók, még ha 5–10 milliméter csapadék esne is, az a Kalocsai járás nem öntözhető területein nem jelentene megváltást.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!