Fresh Fruit TÉSZ

2024.07.23. 07:10

Keceli paprika megy a német piacra és jó ára van a szilvának, meggynek is

Az idén jó piaca van a friss piaci szilvának, illetve az ipari meggyet sem volt nehéz értékesíteni, és a magyar paprikát is szívesen fogadják külföldön. Mindezt Juhos Csaba, a keceli Fresh Fruit TÉSZ elnöke nyilatkozta a hírportálunknak.

Barta Zsolt

A frissen szedett szilvát most Csehországba, Szlovákiába, Németországba és Ausztriába szállítják. Az idei fagyok miatt jóval kevesebb a termés Lengyelországban és Németországban, így az ott keletkezett piaci rést használja ki a keceli szövetkezet. Ezekben a napokban tv-, és kápia paprikát is csomagolnak a cég telephelyén, amelyet Németországba szállítanak. – A szilvából akkora a hiány az export piacokon, hogy szinte mindegy milyet is szállítanak, csak kék legyen és ízletes – fogalmazott az elnök. 

paprika, Fresh Fruit TÉSZ, Kecel,
Fresh Fruit TÉSZ hűtőházában a munkatársak csomagolják az exportra szánt paprikát
Fotó: Barta Zsolt

A Lepotica már leérett, most a Stanley fajta szüretelés következik. Kecel környékéről, Békésből, Somogyból Baranyából is érkeznek szállítmányok szinte minden héten a céghez. 

– A szilvaszüret éppen egy hónapja kezdődött. Bár nálunk is előfordultak tavaszi fagyok, a mennyiség nem lesz kevesebb, mint volt tavaly a becslések szerint. Az árak az idén jobbak, mint voltak az elmúlt években. Például a meggy esetében 280 forintnál indult a felvásárlási ár. Akinek jó termése volt, az az idén jól járt. Az ipari szilváért pedig 120 forint volt a kilónkénti ár. A frisspiaci gyümölcs esetében ez 200-300 forint között alakul. Az idén a TÉSZ 4-5 ezer tonnányi terméket – gyümölcsöt és zöldséget – exportál külföldre – sorolta Juhos Csaba.

A fentieken kívül a bodzát is keresik a feldolgozók és a kereskedők. Mivel az elmúlt két évben nem voltak nagy termések, így mára a raktárak készletei lecsökkentek. A becslések szerint várhatóan akár 220 forint is lehet a bogyós gyümölcs ára kilónként. Ez jónak számít a tavalyihoz képest. Az elnök azt mondja, hogy csak ott lehet megfelelő mennyiségű árut előállítani, ahol az öntözés megoldott. Egyre forróbb az időjárás, az esők ritkán látogatják a környéket, így enélkül a beruházás nélkül nincs lehetőség a biztonságos termelésre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!