Kunsági Borvidék

2024.07.23. 17:46

Bács-Kiskun: a szüret a jövő héten indul

Akár három héttel is korábban kezdődhet a szüret idén.

Barta Zsolt

A szőlő érése a sivatagi hőség miatt az elmúlt két hétben felgyorsult a Kunsági Borvidéken. Font Gábor soltvadkerti borász, azt nyilatkozta hírportálunknak, hogy bejárta az Irsai Olivér ültetvényeit, és a fürtök szépen mutatnak. A hét második felében nézi meg milyen is a gyümölcs beltartalmi értéke, érzése szerint akár augusztus első napjaiban, már szüretelhetnek a családi birtokon.

szüret, termés, Bács-Kiskun
Akár három héttel is korábban kezdődhet a szüret idén.
Fotó: Pozsgai Ákos  / archív-felvétel

Varga Árpád izsáki borász, akinek a cabernet sauvignon rozé bora Szeged Város Bora címet kapta, illetve Kecskeméten a kövidinkája megkapta Kecskemét Város Bora címet, azt mesélte, hogy a birtokain is elindul a szüret. Kissé pesszimista, mert egy hónapja nem volt jelentős csapadékuk. Ráadásul tavasszal fagykár is érte a környéket.

Gubán Gyula, az Akasztói Hegyközség elnöke úgy számol, hogy a falu környékén termő ültetvények hozzák a tavalyi átlagot. – Ha nem jön közbe semmi – szupercella, óriási aszály – akkor jó eséllyel akár 120 mázsányi is lehet a hektáronkénti termés mennyisége – vélekedett a szakember, aki azonban tart attól, hogy a fajták összeérnek a következő hetekben, az pedig feldolgozási gondokhoz vezethet. A pincészetek ugyanis arra nincsenek berendezkedve, hogy rövid idő alatt kezeljék az egyszerre rájuk zúduló boralapanyag mennyiséget. Mint mondta, régebben augusztus 20-án kezdődött a szüret hivatalosan, és elhúzódott sokszor az októberi fagyokig. A gyermekkorában a kövidinkát nem egy alkalommal igen csak hideg időben ment szüretelni a rokonokkal és a barátokkal. Hogy milyen felvásárlási árak várhatóak? Még számokkal nem jöttek ki a pincék, de azt tudni, hogy keresik a fehérszőlőket a cégek. Abban bízik, hogy a gazdáknak az idei évben hasznot fognak majd elkönyvelni a termés után.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!