Galériával, videóval

2024.05.28. 20:10

Szijjártó Péter: A Schneider Electric dunavecsei okosgyára növeli a magyar exportteljesítményt

Átadták a Schneider Electric új dunavecsei okosgyárát kedd délután. A 28 ezer négyzetméteres, nulla karbonkibocsátású, középfeszültségű elektromos elosztóberendezéseket gyártó üzem 31 milliárd forintos beruházás nyomán jött létre, amihez az állam 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az átadón elmondta: a kormány stratégiai partnere a komplett európai piacot a dunavecsei gyárból szolgálja ki termékével, hozzájárulva ezzel a magyar gazdaság exportteljesítményének növeléséhez.

Horváth Péter

Az okosgyár alapkövét tavaly március 17-én tették le, így bő egy év alatt építették fel az egyedülálló üzemet Dunavecsén, ami már csaknem teljes kapacitással működik. 

Schneider Electric, Szijjártó Péter, Dunavecse,
Veres Zsolt, a Schneider Electric országigazgatója, Yann Reynaud, a vállalat globális energiamenedzsment vezetője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Font Sándor, országgyűlési képviselő
Fotó: Bús Csaba

A Schneider Electric termékportfóliójának legújabb darabjait gyártják a vállalat ötödik magyarországi telephelyén, köztük primer és szekunder kapcsolóberendezéseket, kisfeszültségű villamos kapcsolószekrényeket és azok alkatrészeit. Mindezt teljes karbonsemlegesség mellett, ugyanis a gyár nulla szén-dioxid kibocsátás mellett végzi termelő tevékenységét. 

Az okosgyár a fenntarthatóságot szolgálja

Ennek érdekében geotermikus energia működteti a hűtési és fűtési rendszereket, a tetőn napelemek támogatják a lehető legmagasabb szintű megújuló energiafelhasználást, öntözésre és a mosdókhoz pedig az összegyűjtött esővizet használják majd. A fenntarthatóságot szolgálja még egyebek mellett az, hogy a festési folyamathoz használt porszóró előkezelőből származó hulladékhőt a terület fűtéséhez hasznosítják újra, a felfűtött levegőt pedig az előgyártás során. A szerelőcsarnokban szén-dioxid-érzékelők segítik majd a légcsere vezérlését. Mindezeket a technológiákat pedig a Schneider Electric digitális energiamenedzsment felügyeleti rendszere irányítja.

Az ünnepélyes átadón Veres Zsolt országigazgató kiemelte, hogy hatalmas munka volt egy év alatt felépíteni a gyárat, amin átlagosan napi 350 ember dolgozott, de volt olyan nap, amikor ez az 500 főt is meghaladta. Emlékeztetett, hogy a bővítésről szóló döntést a Covid-időszak elején hozták meg, akkor, amikor a legtöbb cég esetében nem ilyen jellegű, jövőt formáló tervek születtek. A döntés 2020 márciusában született meg, Magyarország Párizsi Nagykövetségén, egy tárgyalás nyomán – fejtette ki az országigazgató. Hangsúlyozta, hogy a Schneider Electric számára fontos Magyarország, és Magyarországnak is a francia cég. Kiemelte: stratégiájuk alapja a fenntarthatóság, az innováció és a digitalizáció, és a gyár komoly lehetőséget, és mérföldkövet jelent a térség számára több száz munkahelyével.

Yann Reynaud, a vállalat globális energiamenedzsment vezetője köszöntőjében a az új gyáregység fenntartható működését emelte ki.

Kulcspozícióba kerül Dunavecse

Font Sándor, országgyűlési képviselő méltatta a Schneider Electric döntését, hogy Dunavecsén létesített gyárat, ami jelentős befolyással bír a térség számára. Font Sándor hangsúlyozta: kihívást jelent az, hogy egy világcég érkezett Dunavecsére, hiszen olyan munkakultúrát, technológiát és jövőbelátást hoz, ami még nem magától értetődő a térségben. Ez mintát ad a környező partnerek számára is. A képviselő elmondta, hogy egy nyolcmilliárd forintos beruházás is megvalósul Dunavecse térségében az elkerülő út mellett. Így válik stratégiai ponttá a település, ami státusát az elkészült híd tovább erősít, hiszen annak nyugati és keleti folytatása körgyűrűt képez majd hazánkban, ami az összes hazai autópályát felfűzi, ezáltal logisztikai kulcspozícióba kerül Dunavecse.

Szijjártó Péter a magyar gazdaság erősségét hangsúlyozta

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köszöntő beszédében kifejtette: az állam által négymilliárd forinttal támogatott, összesen 31 milliárd forint értékű beruházás 500 új munkahelyet hoz létre. Hozzátette, hogy számos európai piacra szállítani fogják majd az itt előállított termékeket, ami hozzájárul a magyar exportteljesítmény növeléséhez is.

A miniszter tudatta: a beruházási versenyt az okosgyárért erős, éles nemzetközi versenyben nyerte meg Magyarország, és kitért arra, hogy a vállalat tapasztalatokon alapuló döntést hozott, mivel már több mint kétezer főt foglalkoztat hazánkban több telephelyen, itt van a globális beszerzési központjuk is. 

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a francia cégek a hatodik legnagyobb beruházói közösséget alkotják jelenleg Magyarországon, nagyjából 40 ezer embernek adva munkát.

 

– A tizedik legfontosabb kereskedelmi partnerünk Franciaország, amellyel a kereskedelmi forgalom a tavalyi esztendőben rekordot jelentő módon meghaladta a 10 milliárd eurót. Büszkeség számunkra, hogy az elmúlt tíz év során a kormány támogatásával 51 nagy francia beruházás jött létre itt, Magyarországon, hozzájárulva ahhoz, hogy a magyar gazdaság a legnehezebb időkben is növekedési pályán tudjon maradni – fogalmazott a tárcavezető. 

Szijjártó Péter beszédében érintette az utóbbi évek súlyos válságait is, amelyek nyomán a gazdaság és a politika szereplőinek mindent újra kellett gondolniuk. Úgy vélekedett, hogy Európa áldozatává vált a koronavírus-járványnak és az ukrajnai háborúnak, mivel a kontinens versenyképessége látványosan visszaesett a világgazdaság más nagy szereplőihez képest. – Viszont mindezen rendkívül nehéz körülmények dacára Magyarország, a magyar gazdaság erős tudott maradni, és ez nagyban köszönhető az emberek teljesítményének, továbbá a Magyarországon működő vállalatok és a magyar kormány összefogásának – jelentette ki a miniszter.

Ennek kapcsán kifejtette, hogy a nehéz időszakokban is a beruházásokra kell koncentrálni, a vállalatok ezért a munkahelyteremtés érdekében számíthatnak továbbra is a kormány támogatására. A miniszter közölte, hogy az utóbbi években ily módon létrejött beruházások nagyban hozzájárultak az ország gazdasági növekedésének fenntartásához és a munkahelyek megóvásához.

Több évtizede van jelen hazánkban a Schneider Electric

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon, mintegy 2150 dolgozójuk van. A cégnek gyára van Magyarországon Zalaegerszegen, Gyöngyösön és Kunszentmiklóson, illetve most már Dunavecsén. Szigetszentmiklóson működteti a régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központját, Budapesten több európai üzleti szolgáltató központját.
Korábbi tájékoztatásuk szerint a Schneider Electric vállalatcsoport magyarországi árbevétele 2022-ben megközelítette a 380 milliárd forintot (mintegy 1 milliárd euró), ami 12 százalékos növekedés a megelőző évhez képest. Adózás előtti eredménye 4 milliárd forint volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!