GALÉRIÁVAL

2020.05.18. 17:40

Városi pénzügyi alapok vehetők igénybe Kecskeméten

Többek között a cégek által igénybe vehető támogatási lehetőségekről esett szó azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BKMKIK) kecskeméti székháza előtt rendeztek hétfő délelőtt.

Barta Zsolt

Fotó: BUS CSABA

A két hónapja kezdődött gazdasági válság egész Európában és a világ több jelentős országában a termelés visszaeséséhez és elbocsátásokhoz vezetett. A kormányok, így a hazai is, különböző mentőcsomagokkal igyekeznek életben tartani a vállalkozásokat, megóvni a munkahelyeket.

Ebben a témában tartott tájékoztatót Gaál József, a BKMKIK elnöke, Kecskemét alpolgármestere, amelyen részt vett Kurdi Viktor a megyei szervezet alelnöke, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatója, és Juszkó Anita a kecskeméti Four Point by Sheraton szálloda igazgatója is. A megyei iparkamara alelnöke arról beszélt, hogy a válságra azonnal reagált az érdekképviseleti szervezet. Kurdi Viktor hangsúlyozta, hogy a BKMKIK szorosabbra fűzte a kapcsolatait a vállalkozásokkal. A cégek problémáit és kéréseit azonnal közvetítették a kormány felé annak érdekében, hogy ezt a nehéz helyzetet képesek legyenek átvészelni.

A kamarai honlapon egy olyan krízis menedzsment felületet nyitottak, amelyen az aktuális kormányzati intézkedések, jogszabályok ismertetése és magyarázata található meg. A kamarai rendszer keretében a Széchenyi Kártya rendszerén belül négy nagyon kedvezményes új pénzügyi konstrukció jelent meg. Ezek segítségével a likviditási problémákkal küszködő cégeknek jó esélye nyílik a túlélésre.

Gaál József hangsúlyozta: a kamara által begyűjtött információk szerint az idén 0-30 százalékos árbevétel visszaeséssel számol sok vállalkozás. Jövőre azonban a vállalatok többségénél visszaáll a normál üzletmenet. A megyeszékhely csatlakozva a kormányzati intézkedésekhez, saját támogatási tervet dolgozott ki a vállalkozások érdekében. Az üzletek bérlőinek, akik nem, vagy csak korlátozva lehettek nyitva, egy olyan kedvezményrendszert dolgoztak ki, amely a bezárások idejére vonatkozó díjak akár teljes egészét is elérheti.

Hasonló intézkedés született a piaci árusok számára is. A piaccsarnok és a nagybani piac végig nyitva maradhatott, azoknak a szigorú intézkedéseknek köszönhetően, amelyeket bevezettek. Így az értékesítői lehetőségeket megtartották. Az újra induláshoz a Kecskeméti Vállalkozásfejlesztési Alap új finanszírozási formákat dolgozott ki. Az alpolgármester két konstrukciót emelt ki. Az egyik a munkahelyvédelmi program, a másik a válságkezelő tőkeprogram. Az első alapban egy milliárd forintot helyeztek el, míg a másodikból három milliárd forint használható fel. Az alpolgármester hangsúlyozta: ugyan drágábbak ezeknek a konstrukcióknak a kamatai, de az elérési lehetőségek gyorsabbak, mint más támogatásoknál.

Felhívta a figyelmet a Városi Szociális Közalapítvány által jegyzett veszélyalapra, amelyet a polgármester és az alpolgármesterek hoztak létre. Ehhez már sokan csatlakoztak. Például a piacon megrendezett spárga akcióból befolyt összeg is idekerült. Ez azoknak a magánszemélyeknek ad támogatást, akik elvesztették a munkájukat.

Gaál József után Juszkó Anita, a Four Point by Sheraton szálloda igazgatója vázolta a turizmus helyzetét a városban. Az elmúlt hetekben leállt a vendégforgalom. A Pünkösd lesz a választóvonal, amikor a szállodák többsége már vendéget fogad majd. A kormány járulékcsökkentését örömmel fogadta a szállodaipar. Mivel elmaradtak a vendégek, a szálloda is igénybe vette a német kurzarbeit mintájára bevezetett hazai bértámogatási programot. Hogy mikor áll helyre a turizmus Kecskeméten? A válság nem V alakú, azaz lassabban állhat vissza a forgalom. Átalakulnak az utazási szokások. Őszre várható jelentősebb változás ebben a szektorban – mondta az igazgató asszony.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!