2020.04.27. 11:35
Háztól kínálják a szamócát Kiskunmajsán
A frissen szedett szamóca illata csábítja a vevőket a majsai Losonci utcába, ahol a veszélyhelyzetre való tekintettel háznál árusítja a fóliákban elsőként beérő gyümölcsöket Zádori Zsolt.
Zádori Zsolt ízletes szamócájáért sokan álltak sorban már az első árusítási napon is
Forrás: Tapodi Kálmán
Az agrármérnök végzettségű kígyósi gazdálkodó a diploma megszerzését követően, 2008-ban kezdett szamócát termeszteni. A családi gazdaságában mára 0,7 hektárosra gyarapodott a területe az ízletes gyümölcsnek, amit fóliasátrakban és szabad földön is termesztenek.
A kiskunmajsai piac néhány hete az ott zajló építkezések, valamint a koronavírus-járvány miatt bezárt. A termelők az otthoni árusítás mellett is dönthettek, és így már több mint harmincan árulják termékeit a portáiknál. Zádoriék számára ez a lehetőség felesége szüleinél adódott, és már az első napon nagy volt a kereslet a szamóca iránt, aminek kilójáért most még mélyebben kell a zsebbe nyúlni.
– Korábban Bécsbe is szállítottunk, de leginkább a környékbeli településekre, például Kiskunhalasra és a szegedi nagybani piacra visszük a szamócát, aminek most indult be a szezonja – sorolta Zádori Zsolt, aki heti három alkalommal – kedd, péntek, vasárnap – árulja a szamócát Majsán.
Mint megtudtuk: a szamóca egész évben sok törődést igénylő, kényes gyümölcs, amit gyorsan kell értékesíteni. A mostani helyzetben azonban még nehezebb napszámost keríteni, miközben a szedéssel igyekezni kell, mert június közepére lecseng a szezon. Zádori Zsolt úgy véli, hogy a legmutatósabb és legzamatosabb gyümölcsöt a clery fajta adja, ami általában egyedenként fél kiló szamócát terem.