Puskás Róbert

2024.08.10. 17:02

A Forma–1 a szenvedélye a szabadszállási relikviagyűjtőnek – galériával, videóval

A szabadszállási Puskás Róbert gyermekkora óta vonzódik az autósporthoz, különösen a Forma–1-hez. Gyűjteményében számos dokumentum, dedikált fotó, autogram és közel nyolcvan autómakett található.

Gulyás Sándor

– A Magyar Nagydíj volt az 1986-os Formula–1 világbajnokság tizenegyedik futama, amelyet 1986. augusztus 10-én rendeztek meg a Hungaroringen. Ez volt a sportág történetének első futama hazánkban. Bátyám ekkor kezdett a sportággal foglalkozni, kutatta a „száguldó cirkusz” történetét, statisztikát vezetett az aktuális futamokról, szezonokról. Szenvedélye rám is rám ragadt. Első komolyabb makettem egy 1978-as Brabham BT46 volt, ami akkoriban különlegességnek számított. Az eredeti versenyautó egyetlen egy futamon indult és nyert a Forma–1-ben, ám a szabálytalan technikai megoldások miatt eltiltották – emlékezett vissza a szabadszállási magángyűjtő.

Puskás Róbert, Forma-1, gyűjtemény
Puskás Róbert gyűjteménye a maga nemében egyedülállónak számít
Fotó: Gulyás Sándor

Puskás Róbert autósportok iránti szenvedélye felnőtt korában lángolt fel újra, amihez Angliába költözése nagyban hozzájárult. A szigetországban megsokszorozódott a lehetőségek száma. Könnyebben lehetett hozzájutni az autómodellekhez, relikviákhoz, illetve testközelből megismerkedni az autósport világával, képviselőivel, a versenyzőkkel, a technikai személyzettel.

– A Forma–1-es versenyekre nagyon nehéz bejutni, ezért inkább a hosszútávú sportautó versenyek futamaira látogattam el, hazákban és az angliai Silverstone-ba. A belépőjegy feljogosított arra is, hogy a boxutcába is bekukkantsak. Itt találkoztam többek között Fernando Alonsoval, Nigel Mansellel, Olivier Panissal, melyeknek autogramok, fotók őrzik emlékét. Egyik alkalommal majdnem sikerült egy versenyautó használt gumiabroncsaira is szert tennem. A rendezőknek köszönhetően ezek sajnos nem kerülhettek be a gyűjteményembe, mivel veszélyes hulladékot nem lehetett kivinni a pálya területéről – sorolta Puskás Róbert.

A szabadszállási fiatalember gyűjteménye rendkívül gazdag. A vitrinekben és a szekrények mélyén közel nyolcvan autómodell sorakozik. Ezen felül több az összeállításra váró makett. A dedikált fotók és autogramok mellett Forma–1-es pilóták sisakjai sem maradnak ki a sorból.

– Manapság leginkább a Forma–1 aranykora, az 1980-1990-es évek érdekelnek leginkább. A gyűjteményem számomra legkedvesebb darabja egy 1991-es Jordan Ford. Michael Schumacher egykori német autóversenyző, a Formula–1 hétszeres világbajnoka, a sportág egyik legeredményesebb pilótája ezzel az autóval kezdte pályafutását. A legbüszkébb a saját magam készítette statisztikai albumra vagyok, amiben a kezdetektől fel van vezetve az összes futam indulója és eredménye – tette hozzá Puskás Róbert.

A szabadszállási magángyűjtő a relikviák gyűjtése mellett hatalmas lexikális tudással rendelkezik a Forma–1 világával kapcsolatban. A közelmúltban szülővárosában állította ki ereklyéit és tartott vetítőképes előadást Szenvedélyünk az autósport! címmel a helyi Dörmögő Kávéházban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!