Baja

2024.07.27. 06:50

Ralbovszki Valéria: Ne a kifogásokat keressük, hanem az edzőruhát!

A sportolni vágyóknak a nyári időszakban érdemes átgondolni az edzéstervüket, hogy az extrém hőség miatt ne tegyék ki szervezetüket veszélyeknek. A hőség ellenére a mozgás továbbra is egészségünkre válik, ezért nem érdemes abba hagyni a rendszeres sportolást nyáron sem. Ralbovszki Valéria nemzetközi fitneszedző praktikus tanácsai között, szerepel, hogy a rekkenő hőségben ne ugyanazt az edzésprogramot teljesítsük mint normál hőmérsékleten.

Márton Anna

A legmelegebb nyári napokon érdemes több időt fordítani a bemelegítésre és nyújtásra is. A túlsúllyal vagy keringési zavarral küzdők, óvakodjanak a nagyobb megterhelésektől.

edzés, mozgás, életmód, Baja
Ralbovszki Valéria nemzetközi fitneszedző
Fotó: Beküldött fotó

Fontos a rendszeres sportolás

– A nyári edzésekről az a véleményem, hogy ne a kifogásokat keressük, hanem az edzőruhánkat. Megfelelő edzőruhát kell találni. Én mindig hosszú ruhában edzek ilyenkor is, hogy ne tapadjak fel a gépekre. Jókedvvel érdemes edzeni, így könnyebben leszünk túl rajta. Az örökös sopánkodás nem segít, hogy ilyen meleg van, olyan hőség van. Tény és való az izmok, ízületek kicsit püffedtebbek. Az ember nem érzi olyan komfortosan magát, könnyebben izzad. Főleg az aki egy kis túlsúllyal is rendelkezik, az különösen, de még az is akinek nincs fölöslege. Ilyenkor nem járatom csúcsra a szervezetet. Aki hozzám jön edzeni, azzal egy kis laza átmozgató edzéstervet követünk. Van akivel különválasztjuk az izomcsoportokat, de alapvetően nem csúcsra járatjuk a szervezetet. Nincs a maximális guggolás az edzéstervben, nem edzünk teljes erőbedobással. A legfontosabb hogy jól érezzük magunkat – figyelmeztetett Ralbovszki Valéria. Hozzátette: fontos azt hangsúlyozni, hogy ilyenkor is edzeni kell, mert ha ilyenkor valaki abba hagyja az edzést, akkor az ízületek, csontok nem kapnak megfelelő keringést. A csontoknak köztudott, hogy akkor van megfelelő keringése és ellátottsága vitaminokkal, tápanyagokkal ha a körülötte lévő inak, izmok dolgoznak. Ha ezek nem dolgoznak, akkor még nagyobb pangás jön létre, még rosszabbul érezzük magunkat a bőrünkben. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat elengedhetetlen, hogy nyáron is, télen is rendszeresen edzzünk – mondta a szakember.

Az immunrendszerünknek is kiváló a nyári edzés, ezért is javasolja a fitneszedző. Ha valaki edzésben van és elkap valamilyen betegséget, vagy esetleg megfázik ilyenkor nyáron a légkondicionáló miatt, akkor hamarabb leküzdi a szervezet, ha edzésben van, mintha ezt elhanyagolná.

– Én is megfáztam pár hete, de két nap alatt átment rajtam. Ha nem lennék edzésben, akkor akár két hétig is nyomhatnám az ágyat. Ami nálam ki van zárva. Azoknak is érdemes elkezdeni az edzést, akik eddig még nem edzettek. Ilyenkor a szabadságok idején sokan megfontolják, hogy életmódot váltanak, rádöbbennek arra, hogy másképp nem bírják a strapát. Én ugye minden héten átmászok a kapun, de egyeseknek még az is gondot okoz, hogy átlépjenek egy küszöbön, de ha elkezd tornázni ilyenkor, nincs semmi akadálya. Természetesen egy jó edző ezt tudja, hogy kivel, mikor mit lehet és mennyit szabad edzeni. Finom egyensúlyt kell kialakítani a nyújtásokkal, az izommunkával és a kezdőket szépen ráterelni egy nagyobb munkára, ami szeptemberben fog elkezdődni – tette hozzá a fitneszedző.

Minden korosztály megfordul az edzőteremben

A Silverfit edzőteremben nemcsak fiatalok, hanem idősebbek is szép számban edzenek. Mindenki más idősávban.

–Az idősebbek reggel korán jönnek általában, majd érkeznek a fiatalok akik éppen felkeltek. Érdekes, hogy este későn is a fiataloké a terem. Az idősebbek szerintem ebben a hőségben kicsit többet beszélgetnek a kávégép mellett, de ugyanúgy teljesítik az edzéstervüket. Aki rendszeresen edz, annak ez a meleg nem okoz problémát. Az edzés nem külön megterhelés a szervezetnek, de a meleg az igen. Ez olyan, mintha valaki aki terhes, most szeretne elkezdeni edzeni, azt nem szívesen vállalom, de ha rendszeresen edzett, akkor semmi akadálya, mert ez nem egy plusz megterhelés. Ilyenkor nagyon finoman edzünk az idősebbekkel, de a fiatalokkal nincs gond, ők változatlanul végrehajtják az edzésüket mint előtte – fogalmazott Ralbovszki Valéria, aki felhívta a figyelmet a megfelelő étkezésre és a vízivásra. A szakértő szerint egyébként is keveset iszunk, természetesen vizet javasol, nem cukros üdítőket.

– Lényeges, hogy sok vizet igyunk és nagyon fontos, hogy az étkezéseink ne a nehéz, zsíros ételekből álljanak. Különféle salátákat fogyasszunk, ne terheljük meg a gyomrunkat, és akkor túléljük ezt a perzselő hőséget is. Megrekedt az idő, de gondoljunk arra, hogy 300 kilométerre tőlünk Mariborban például 20 fok van. Azt gondolom, hogy túléljük, és megyünk tovább. Ez a hét még egy kicsit meleg lesz, de utána reméljük hamarosan normalizálódni fog a hőmérséklet – sorolta Ralbovszki Valéria nemzetközi fitneszedző.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!