2024.01.26. 11:20
Melyek a legnépszerűbb báli fogások? – Ságodi Márk szakáccsal beszélgettünk
Már javában elkezdődött az idei báli szezon, ami nem csak a táncról és az elegáns ruhákról, de a finom falatokról is szól. Cikkünkben Ságodi Márk szakács segítségével gyűjtöttük össze a báli szezon menüsorával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Ságodi Márk szakács
Forrás: BHM
– Ahány bál, annyi szokás, vannak, akik a megszokott hagyományos menüt követik, (hús vagy raguleves, pörköltek és sültek, majd aprósütemények), viszont szerencsére sokan letérnek a kitaposott ösvényről és elindulnak egy sokkal izgalmasabb úton – emelte ki Márk.
Mi alapján áll össze egy báli menüsor?
– Amíg a régi idők fényűző bálain sűrűn találkozhattak a vendégek 10-14 fogással is, manapság ez leredukálódott 4-8 kifinomult, látványos fogásra. A báli menük esetében figyelemmel kell lenni arra, hogy aránylag könnyebb, a szervezetet kevésbé megterhelő ételek kerüljenek az asztalra, a fűszerezés pedig óvatos, ám különleges hatású legyen.
Melyek a legnépszerűbb fogások a báli vacsorákon?
– Az előételek általlában könnyebb, savban gazdag alapanyagokból tevődnek össze, amelyek elfogyasztása után felkészítjük a szervezetünket a következő fogások érkezésére. A levesek esetében kínálhatunk krémleveseket lazább levesbetéttel, forró hőmérséklete kitágítja a gyomrunkat és helyet ad a fő fogasnak. A főétel az est fénypontja, bátran használhatunk vadhúsokat, marhát, bárányt, sertést, vagy akár ezek keverékét is. A tányéron 4-5 komponens is lehet, a kiválóan elkészített hústól a krémes és ropogós köretelemektől egészen az ízletes mártásokig, jussokig.
Esetleg van-e valami aktuális divat, valami különlegesség?
– Szerencsére előszeretettel használnak a séfek hazai, régiójukra jellemző alapanyagokat, amit vagy maguknak termelnek meg, vagy őstermelőktől, kistermelőktől vagy akár személyesen a piacon szereznek be, viszont be-beépítenek a menükbe más országok izgalmas finomságait és ebből a keveredésből keletkeznek a különleges és trendeket meghatározó ételek.
Mennyire gyakoriak a mentes ételek, melyek a legkedveltebbek?
– Napjainkban sűrűn találkozunk a menüsorokban vegetáriánus vagy vegán fogásokkal is, de sok esetben teljes mentes (glutén, laktóz és tojás) menüsorokat állítanak össze a séfek. Szerencsére rengeteg lehetőség áll előttünk és bizony izgalmas fogásokat lehet megalkotni hús nélkül is.
Mi a helyzet a desszertekkel?
– Desszert fronton sok esetben előkeressük a nagymama régi receptjeit és megpróbáljuk őket elkészíteni, kicsit megreformálva, divatosan tálalva, vagy jöhetnek a stílusos tányérdesszertek, egy egyszerű könnyed lezárása a menüsoroknak.