Videóval

2021.02.27. 07:00

Újra füstöl a szalki szabadkémény az emlékháznál

A szalki Petőfi Sándor-emlékkiállítás szabadkéményes konyhájában szorgos kezek készítik hónapról hónapra a finom falatokat.

Gulyás Sándor

Mészáros Szilvia a tűzpadkán készítette a farsangi fánkot

Fotó: Gulyás Sándor

Gasztronómiai időutazás kezdődött a minap a Petőfi Sándor-emlékkiállítás szabadkéményes konyhájában, amelyben 1845. április 24-től egy éven keresztül Hrúz Mária – a költő édesanyja – is itt készítette az étkeket családja és a fogadó vendégei számára.

– Számunkra újszerű körülmények között a füstös konyhában, a húshagyókedd előtti napokban a tűzpadkán készítettem el a világ legegyszerűbb receptje alapján a farsangi fánkot. A konyha különlegessége abban rejlik, hogy a két kemencében és a falhoz téglából épített tűzpadkán – amely régen a tűzhely volt – a keletkező füst, a boltíves mennyezeten található szabadkéményen távozik – mondta el Mészáros Szilvia, a kiállítóhely tárlatvezetője.

A Petőfi-emlékkiállítás a vírushelyzet miatt még látogatókat nem fogadhat, de a zárva tartott kapuk mögött szorgos kezek készítik hónapról hónapra a finom falatokat.

– Egy olyan receptgyűjtemény indítására teszünk kísérletet, mely bemutatja a XIX. század vidékre jellemző ételkészítési szokását és egyben praktikus, időtakarékos, gazdaságos ötletekkel segíti a mai kor emberének rohanó világát. Törekedünk arra, hogy az évszaknak megfelelő, ínycsiklandóan tálalható ötleteket osszunk meg – tette hozzá Mészáros Szilvia. A gasztroblog további részletei a petofiszalkon.hu oldalon érhetők el.

Mészáros Szilvia a tűzpadkán készítette a farsangi fánkot
Fotó: Gulyás Sándor

A szalagos fánk receptjét is megosztotta

– A fánkhoz 45 dekagramm liszt, 2 csomag instant élesztő, 3 evőkanál kristálycukor, 3 deciliter meleg víz, fél citrom reszelt héja, 1,5 evőkanál étolaj és 1 darab tojás kellett. Először a száraz alapanyagokat kevertem össze, majd hozzáadtam a vizet, az olajat és a tojást, amiből nokedliállagú tésztát kaptam. A tésztát egy nagy zacskóban, becsomózás után egy tál meleg vízben 1 órán át kelesztettem. A pihentetést követően ujjnyi vastagságúra nyújtottam, majd szaggatás után rögtön forró olajban, fedő nélkül sütöttem ki. Az edényben kis mennyiségű zsiradékot használtam, így lett a fánkom szalagos – ismertette a fánk receptjét és elkészítési módját Mészáros Szilvia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!