Lovasverseny

2 órája

Decs lovasa nyerte a 17. Nemzeti Vágtát

Decs lovasa, Tóbiás Zsuzsa nyerte Galaxy nevű lovával a 17. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban.

MW

A győztes Tóbiás Zsuzsa (j), Decs lovasa Galaxy nevű lován és Vörös Tamara (b) Ácsteszér lovasa a 17. Nemzeti Vágta döntőjében a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban 2024. október 6-án

Forrás: MTI

Fotó: /Komka Péter

A 2024 leggyorsabb lovasa címet elnyerő Tóbiás Zsuzsa, Tolna vármegye versenyzője a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát, valamint egy herendi Hadik-huszár szobrot vehetett át az ünnepélyes díjátadón. A babérkoszorút Nagy István agrárminiszter akasztotta a nyakába.

Galaxy történelmet írt, mostantól örökös bajnoknak mondhatja magát, hiszen – a Nemzeti Vágta történetében elsőként – harmadik alkalommal győzött.

A döntőben – a tavalyi évhez hasonlóan - másodikként ért célba Vörös Tamara, Ácsteszér lovasa. A harmadik helyezett Rigó Lotti, Tahitótfalu versenyzője lett, a negyedik helyen Vámos Mercédesz, a bácskai Bácskossuthfalva lovasa végzett.

A Kishuszár Vágtán a döntőben Juharos Jadviga, Pestszentlőrinc lovasa aratott győzelmet Kassim nevű lován Békés, Hortobágy és Kishegyes lovasa előtt.

A Huszárgyerek Vágtán Vasad lovasa, Rakottyai Judit diadalmaskodott a döntőben Little Lioness nevű lován, megelőzve Korond, Iván és Rábatamási lovasát.

A Fogatvágta döntőjében hárman álltak rajthoz, az első helyezést a Hortobágyi ménes szerezte meg Kovács Szabolcs Tamás hajtó vezetésével. Második lett a Köncsögi ménes, harmadik helyen zárt a Bugaci ménes.

A nemzetközi lovas díszegységek futamának (nemzetközi futam) döntőjét az Egyesült Királyság lovasa, Stephen Heeley nyerte Neapolitano Nimród nyergében. Másodikként a Szlovák Köztársaság lovasa, Atila Ocenas, harmadikként a tavalyi győztes, a Bahreini Királyság lovasa, Mahmúd Mohamed Jar Mohamed Raid ért célba. A lovasok őshonos magyar lófajtán, lipicai lovakkal álltak rajthoz.

A háromnaposra bővült Nemzeti Vágta nulladik napján, pénteken, a Nemzetközi Rendőr Lovasversenyen kilenc ország lovas rendőrei mérték össze ügyességüket szimultán akadály és gyorsasági versenyben. Az indulók közül a legeredményesebb versenyzőnek a szlovák Atila Ocenas bizonyult.

A Kocsitoló versenyben hazai győzelem született, Szilvásvárad kocsitoló csapata győzött, második helyen a vajdasági Szabadka csapata végzett, harmadikként a tavalyi győztes Abony kocsitoló csapata ért célba.

Az ünnepélyes díjátadó után méneshajtás zárta a Nemzeti Vágtát. Az idei verseny az egykori honvédek, valamint a nemzeti gyásznapon a 175 évvel ezelőtti események és az aradi vértanúk előtt tisztelgett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában