Egy asztalnál a költővel

2024.06.30. 06:00

Édesanyja egykori konyhájában főzték meg Petőfi kedvenc ételeit (videó)

Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és mészárszéket, a költő pedig számos művét jegyezte a településen. Hrúz Mária egykori konyhájában készítették el Petőfi kedvenceit.

MW

Kemencébe kerül a juhtúrós csusza

Forrás: Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata

Petőfi Sándor felvidéki utazása után, 1845 nyarán érkezett először Szalkszentmártonra, akkoriban itt élő szüleihez – ekkor írta az alábbi sorokat Fekete kenyér című versében:

„De semmi az! csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízü énnekem
A fekete, mint máshol a fehér.”

A fekete kenyér utalás arra is, hogy a Petrovics család nehéz anyagi helyzetben volt ebben az időben. Sőt, itt tartózkodásuk végén, 1846 tavaszán annak a vendégfogadónak az udvarán árverezték el ingóságaikat, amelyet a mészárszékkel együtt Petrovics István addig bérelt.

A gróf Festetics György által 1810-ben, klasszicista stílusban épített vendégfogadó és mészárszék a mai napig áll. Az impozáns épület ad otthont a Petőfi Sándor Emlékkiállításnak. Megtekinthető itt egyebek mellett az a korabeli szabadkéményes konyha is, amelyben Hrúz Mária főzött családjára és a fogadó vendégei számára.

A konyhában két kemence működött, amelyek télen a szomszédos helyiségeket is fűtötték: az ivót és a mindenkori bérlő szobáját. A kemencéken kívül a falhoz téglából épített tűzpadka szolgált még tűzhelyként. Kémény egyikhez sem tartozik, így a keletkező füst a boltíves mennyezeten található nyíláson, azaz szabad kéményen távozik. Egyedi eseményeken a konyhát ma is használják.

Ön is elkészítheti!

Ilyen gasztronómiai időutazás keretében főzött meg egy-egy menüsort Petőfi édesanyjának egykori konyhájában a Magyarország étele verseny 2023-as két aranyérmese, Balog Martin és Pető Mátyás. Az akkoriban kedvelt – Petőfi által is fogyasztott – ételeket korabeli eszközökkel készítették el.

A tyúkhúsleves, a marhapörkölt és a tejespite
Forrás: Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata

Balog Martin gulyáslevest, kemencében sült juhtúrós csuszát és püspökkenyeret készített a szabadkéményes konyhában (a hozzávalók sora és az elkészítés módja az alábbi videóban látható).

Kollégája, Pető Mátyás tyúkhúslevest, marhapörköltet és tejespitét készített (a hozzávalók sora és az elkészítés módja az alábbi videóban látható).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!