Krimi

1 órája

Ezt mindenkinek tudnia kell, aki kimegy a temetőbe Halottak napján

Közeleg a Halottak napja, a polgárőrség is készül, hogy mindenki biztonságban emlékezhessen meg halottairól.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: michaelheim

Mindenszentek és a Halottak napján a polgárőrök az évtizedes gyakorlatnak megfelelően az idén is folyamatos bűn- és balesetmegelőző járőrszolgálatot látnak el a temetőkben, sírkertekben és az urnatemetővel rendelkező templomok környékén - közölte az Országos Polgárőr Szövetség hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a polgárőrök a rendőrség szakmai felkérésének és a helyi sajátosságoknak megfelelően fokozott és folyamatos járőrszolgálatot látnak el a Mindenszentek és a Halottak napját megelőző és szükség szerint az azt követő napokban is a temetőkhöz, sírkertekhez és más kegyeleti helyekhez vezető utakon, valamint a temetők környékén lévő állandó és ideiglenes parkolókban, parkolásra alkalmas közterületeken; segítik a megemlékezőket a tájékozódásban, biztonságos közlekedésben.

Emellett a polgárőrök az ilyenkor jellemző bűncselekmények (rongálások, virágok, mécsesek, koszorúk lopása, a látogatók őrizetlenül hagyott értéktárgyainak eltulajdonítása és hasonlók) megelőzése érdekében figyelmeztetik a szeretteikre emlékezőket az értéktárgyaik védelmére, például, hogy ne hagyják a gépkocsikban az értékeiket látható helyen, ahogy arra is, hogy a sírok gondozásakor se hagyják őrizetlenül táskáikat, kabátjaikat.

Mindemellett a polgárőrök figyelnek az esetleges lopásokra, gépkocsi feltörésekre, rongálásokra, a kialakuló kisebb tűzesetekre és az esetleges rosszullétekre, amelyekre lehetőségeikhez mérten haladéktalanul reagálnak - írták.

A polgárőrök helyi lakosként - igény esetén - segítik a temetőbe érkezők tájékozódását és őrködnek a megemlékezés nyugalma felett; a járőrszolgálat során a polgárőri tevékenységgel már nem megoldható eseményről soron kívül értesítik a rendőrséget, vagy a biztosítás parancsnokát - áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!