Célkitűzés

4 órája

A versenyképesség témája felkerül az új Európai Bizottság ötéves napirendjére

Nagy eredmény, hogy a magyar uniós elnökség számos fontos témakört, egyebek mellett a versenyképesség erősítésének kérdését a Tanács napirendjére tud tűzni, amelyekkel az új Európai Bizottságnak mindenképpen foglalkoznia kell – mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden Luxembourgban.

MW

A hazai gáztárolók töltöttsége 90 százalék feletti

Forrás: Shutterstock

Fotó: Zivica Kerkez

Steiner Attila, a tagállamok energiaügyekért felelős minisztereinek ülését követően kiemelte, a magyar uniós elnökség szerencsés, mert részben meg tudja határozni az új uniós bizottság következő ötéves napirendjét.

Célunk, hogy lehetőségeinket megragadva egyebek mellett a versenyképesség témáját az unió napirendjére tegyük

– fogalmazott.

Megjegyezte: a célkitűzésben segítségükre van a Mario Draghi korábbi olasz miniszterelnök által készített, az európai versenyképesség jövőjét mélységében tárgyaló jelentés, ami – szavai szerint – az energiával kapcsolatban kendőzetlenül kimondja: elég nagy baj van Európában.

Hangsúlyozta: az Európai Unió versenyképességi hátrányát le tudná győzni azzal, ha hosszú távú beszerzési szerződéseket kötne annak érdekében, hogy alacsonyabb árszinteken lehessen tartani az energiát. Megjegyezte, néhány éve az Európai Bizottság ellenjavallta ezeket a szerződéseket azzal, hogy nem ez a jó irány. Most, az energiaválság következtében ez lett a javasolt forma – mondta Steiner Attila.

Működik a rezsivédelem

Az államtitkár elmondta, Magyarország jól halad a napelemek telepítésével, „már 3,5 paksnyi” napelem van hozzácsatlakoztatva a magyar hálózathoz. Ez azt jelenti, hogy az atomerőművel együtt Magyarország el tudja látni magát – mondta.

Nyugat-európai példákat említve Steiner Attila kiemelte: olyan napszakban, amikor a napelemek már nem termeltek, hiány alakult ki egyes régiókban, a lakossági árak ezért az egekbe szöktek. Elmondása szerint Magyarországon is volt hasonló eset, de – mint fogalmazott: „szerencsére a lakosság ebből nem érzett semmit, mert a rezsivédelem működik”.

A számos nyugati példa jól szemlélteti a probléma nagyságát, és arra emlékeztet bennünket, hogy a rezsivédelmi intézkedést a végsőkig meg kell tartani

– jelentette ki.

Felkészültünk a télre

A télre való felkészüléssel kapocslatban az államtitkár közölte, a hazai gáztárolók töltöttsége 90 százalék feletti.

Fogyasztásarányosan nézve Magyarország sokkal jobban áll, mint az Európai Unió átlaga, mert – mint kiemelte – a hazai fogyasztás több mint kétharmadát be tudja tárolni, miközben a gázfogyasztás 20 százalékkal csökkent. 

Végezetül elmondta, az elmúlt években Magyarország sok összeköttetőt épített a szomszédos országok hálózataival, ami azt jelenti, ha van gázkapacitás a régióban, az el is tud jutni Magyarországra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában