2018.08.24. 05:53
Nehéz helyzetben vannak a szőlőtermelők
A szüret a tavalyihoz hasonló vagy az alatti árakon indult: egyáltalán nem követik a szőlészek költségnövekedéseit.
Balatonboglár, 2014. augusztus 26. Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke szõlõt szed a Bujdosó Pincészet szõlészetében Balatonbogláron 2014. augusztus 26-án, a kör szüretnyitó rendezvényére készülve. MTI Fotó: Varga György
Forrás: MTI
Fotó: Varga György
Az almapiaci problémához hasonlította a szőlőpiaci helyzetet a Világgazdaságnak nyilatkozva Légli Ottó balatonboglári borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, ugyanis itt szintén az alapanyagtermelő szegmensben csapódnak le az árgondok.
Ennek fő oka, hogy a megtermelt szőlő döntő részéből – a balatonboglári borvidéken például 70 százalékból – nem az készít bort, aki megtermelte az alapanyagot.
Ha a bor árában nem sikerül érvényesíteni a költségnövekedést, akkor ez a szőlőtermelőkre csapódik vissza
– magyarázta, hozzátéve, hogy Ausztriában nincs ilyen arányú felvásárlás, mint nálunk. A borászat rendkívül tőkeigényes tevékenység, esetleg a közösségi feldolgozók enyhíthetnek a helyzeten.
A kunsági borvidéken a tavalyi árakon kezdődött a szüret, ez a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által ajánlottnál 5-10 százalékkal alacsonyabb – mondta a Világgazdaságnak Zeisel László, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökhelyettese.
Nehezíti a szüreti helyzetet, hogy a hamarabb és egyszerre beérő szőlő dömpingszerűen érkezik a feldolgozókhoz.
Borítókép: Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke szőlőt szed a Bujdosó Pincészet szőlészetében Balatonbogláron 2014. augusztus 26-án.
Forrás: MTI / Varga György