2018.06.01. 10:54
Íme 4 egzotikus alapanyag Ázsiából
Ismerkedjen meg az ázsiai konyha alapanyagaival!
Az ázsiai konyha fogásai itthon is egyre népszerűbbek, így egyre könnyebb beszerezni az alapanyagokat is. Ismerjen meg jobban négyet ezek közül!
Tofu
Szójából készült élelmiszer. Frissen lágy és fehér, de a keményebb változata is fellelhető. Utóbbit szeletelje fel, süsse ki olajban, és már falatozhat is belőle! A tofut ízesítheti például szójaszósszal, fokhagymával, kurkumával vagy mustárporral. Éjszakára be is pácolhatja, így jobban átjárják az ízek.
Szójaszósz
Szójababból erjesztett, sóval és rizzsel, árpával vagy búzával kevert lé. Alapvetően két fajtája létezik, a világosabb és a sötétebb. Az előbbit utólagos ízesítésre, a markánsabb ízű sötétebbet pedig főzéskor használhatja. Készíthet vele gyömbéres szójaszószt, vagy önthet belőle a zöldséges-húsos ragukhoz, de akár a rizses egytálételekhez is.
Üvegtészta
Ezt a mungóbabból készülő, fehéres színű, kissé áttetsző tésztafajtát már a legtöbb reformételeket árusító üzletben vagy hipermarketben beszerezheti. Ha a fonalszerű szálakból álló göngyöleget kisebb darabokra törve szeretné megfőzni, előbb nem árt vízbe áztatni, mert igen kemény az állaga!
Bambuszrügy
A bambusz az ázsiai országok közül talán Kínában tölti be a legfontosabb szerepet. Itthon elsősorban konzervként vagy üvegben eltett formájában találkozhatunk vele az üzletek polcain. Ha egy darabka csilipaprikát is dob mellé a vízbe, az elveszi a növény kesernyés ízét.
Borítókép: Kzenon/Shutterstock